Op zoek naar een leesboek?

De bib wil haar gebruikers bijstaan in de zoektocht naar het perfecte boek. We werkten een aantal handige hulpmiddelen uit om ervoor te zorgen dat onze gebruikers niet met lege handen naar huis gaan.

Stel: Je beslist om je zoektocht naar het perfecte vakantieboek te starten in de bibliotheek. Dat is een logische keuze, want in de bibliotheek is er geen gebrek aan goede boeken. Je komt de bib binnen en daar word je meteen geconfronteerd met duizenden boeken. Dat zijn allemaal goede boeken, maar niet alle boeken zullen bij jou passen. Dus hoe begin je eraan?

De genrelijstjes

Stap je zonder voorbereiding of plan de bib binnen, dan is de boekenkeuze overweldigend. Je kunt het jezelf makkelijker maken door de keuze te beperken tot één of twee genres. De meeste romans kunnen namelijk op basis van inhoud en structuur in een genrefamilie geplaatst worden en de meeste lezers hebben een uitgesproken voorkeur voor slechts enkele van die genres. We stelden een overzicht samen van de populairste genres en voor elk van die genres suggereren we de beste boeken.

Op verkenning in de catalogus

Dankzij onze bibliotheekcatalogus kun je van thuis uit in onze boekencollectie grasduinen zonder de boekenrekken te moeten induiken. Ga van start met een boek dat je graag hebt gelezen. Misschien het boek van de zomervakantie van vorig jaar? Of één van de boeken van op onze leeslijstjes? Voer de titel in, in de zoekbalk van de catalogus en roep het boek in kwestie op. Onder de auteur van het boek vind je het 'Genre’ waartoe het boek hoort. Daar kun je eens nakijken of er geen zustergenres bestaan die je aanspreken. Als je naar onderen scrollt zie je een blokje: suggesties. Andere boeken van dezelfde auteur worden voorgesteld, maar soms ook andere auteurs.

Wegwijzer met vraagtekens

Websites voor ijverige lezers

Ijverige lezers kunnen bijhouden welke boeken ze gelezen hebben en welke boeken nog op het verlanglijstje staan op www.langzullenwelezen.be. Met Lang Zullen We Lezen wil de VRT iedereen zin doen krijgen om meer - of weer - te gaan lezen. Laat je inspireren door de boekenkast van andere lezers, open er zelf één, deel je mening en geef scores. Tien bekende VRT-leesambassadeurs trekken de boekenkar.

 

Voor wie totaal onbekend is met het huidige boekenaanbod en toch eens enkele stappen in de wondere wereld van het boek wil zetten, zijn er de websites www.goodreads.com en www.lezerstippenlezers.be. Sprokkel enkele onafhankelijke boekentips van en voor lezers op lezerstippenlezers.be en kom vervolgens naar de bib om een zomervoorraadje toppers.