Digidokter: Backups: zo kan het automatisch en zorgenvrij

Spijt komt altijd te laat. Iedereen kent het verhaal van de gecrashte harddisk. Van de gestolen laptop. Van de smartphone in het toilet. Maar als je de mensen vraagt of zij ergens een reservekopie van hun data hebben, dan is het antwoord vrijwel altijd nee. Voorgoed verdwenen zijn de gegevens: foto’s, video's, documenten, e-mails, contactpersonen, telefoonnummers.

In deze demo gaan we eerst na waar jouw (belangrijkste) gegevens zich bevinden. Je zal versteld staan hoe versnipperd die gegevens vaak zijn: op veel verschillende apparaten en bij veel verschillende diensten.  

Daarna behandelen we de meest elementaire backup-maatregel: zorgen dat je belangrijkste gegevens op minstens 2 opslagplaatsen bewaard worden. Dat kan door geregeld manueel te kopiëren, of automatisch met behulp van cloudsynchronisatiediensten.

Tenslotte stippen we de mogelijkheid aan van volwaardige -  maar iets complexere - backup-methodes op Windows 10 en Android. We leggen ook het onderscheid uit tussen backups (jouw persoonlijke data) en systeemherstel.