Livre
Néerlandais

Indian summer : roman

In een groepje kunstenaars ontstaat een intense driehoeksverhouding.
Sujet
Liefde
Titre
Indian summer : roman
Auteur
Jens Christian Grøndahl
Langue
Néerlandais
Langue originale
Danois
Titre original
Indian Summer
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, 2002
173 p.
ISBN
90-290-6977-5

Commentaires

De Deense auteur Jens Christian Grøndahl (geb. 1959) behoort tot de succesvolste literaire auteurs van dit moment in Noord Europa. Tot zijn (inmiddels veelvuldig vertaalde) werk behoren romans, essays, hoorspelen en toneel. In 1988 verscheen in Nederlandse vertaling zijn roman Stilte in oktober, gevolgd in 2000 door de roman Lucca (Li 2000, p. 460) en in 2001 door de vertelling Virginia. Steeds plaatst Grøndahl op stilistisch zeer indrukwekkende wijze het lot van geliefden die elkaar zonder opgave van redenen verlaten in het centrum van zijn werk. Totale overgave en afkeer volgen elkaar telkens op pijnlijke en bedreigende manier op.
Indian Summer is Grøndahls debuutroman uit 1994, waarin twee vrienden, de kunstschilder Gustav en de schrijver August, verliefd raken op dezelfde vrouw: de even raadselachtige als aantrekkelijke fotografe Alma. De eerste ontmoeting tussen August en Alma vindt plaats n.a.v. de uitgave van zijn eerste boek toen Alma een serie f…Lire la suite
Deze roman van de bekende Deense schrijver (1959), die internationaal doorbrak met 'Stilte in oktober', speelt in kunstenaarskringen. Hij gaat over de schrijver August, zijn vriend de schilder Gustav, fotografe Alma en actrice Harriet. August leert Alma kennen als ze hem voor het omslag van zijn boek fotografeert. Ze introduceert hem in haar artistieke vriendenkring. Zij is daar als een vis in het water, maar hij voelt beurtelings afkeer en aantrekkingskracht. Als August Alma voorstelt aan Gustav, ziet hij meteen dat beiden hevig verliefd op elkaar worden. Alma verlaat August dan ook en trouwt met Gustav. Als ze elkaar weer ontmoeten, is zij zwanger en hij inmiddels getrouwd met Harriet. Dan verlaat Gustav Alma en hun dochter Becky voor een jongere vrouw. Alma trekt zich terug en verbreekt alle contacten. Maar ook August wordt in de steek gelaten door zijn partner en zo vinden August en Alma elkaar weer; ze lijken de oude draad op te pakken. Als Gustav echter terminaal ziek wordt, sne…Lire la suite

À propos de Jens Christian Grøndahl

CC BY-SA 3.0 - Image by Georges Seguin (Okki)

Jens Christian Grøndahl, né le 9 novembre 1959, est un écrivain danois de renommée internationale.

Débuts littéraires

Jens Christian Grøndahl étudie la philosophie de 1977 à 1979 et commence à écrire en 1985.

Carrière littéraire

Auteur de romans, il a également écrit divers essais, deux ouvrages de littérature d'enfance et de jeunesse et des pièces pour le théâtre et la radio.

Grande figure de la prose danoise, il est lauréat de prestigieux prix danois De Gyldne Laurbær en 1998; prix Søren Gyldendal en 2007 et compte de nombreux lecteurs à l’étranger où ses livres paraissent dans 35 langues.

L'amour est le thème porteur de son œuvre, notamment les relations des coup…En lire plus sur Wikipedia