Livre
Néerlandais

Alles kan

Adam Ciccio (auteur), Nina Podlesnyak (dessinateur)
Een jongetje vraagt zich af wat hij later zal worden. Zijn zus is vastbesloten astronaut te worden, maar wat wil hij? Misschien dokter, of goochelaar, loodgieter of rechter? Of muzikant of autocoureur? Hij heeft nog geen idee, en dat is helemaal niet erg. Prentenboek met grappige kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Sujet
Beroepen
Titre
Alles kan
Auteur
Adam Ciccio
Dessinateur
Nina Podlesnyak
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Maybe I'll be
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2021
[28] p. : ill.
ISBN
9789044841190 (hardback)

Commentaires

Bijna vierkant prentenboek waarin de zus van de ik-persoon al helemaal opgaat in haar toekomstige beroep (astronaut), terwijl broer nog volop nadenkt en fantaseert over wat er later allemaal mogelijk zal zijn. Wordt hij dokter, of goochelaar, of zeezeiler? Of toch maar loodgieter, technicus, of klusjesman? Misschien wel muzikant, of piloot, of... blijft hij nog maar liever even zichzelf, omdat uiteindelijk alles nog mogelijk is? Prentenboek met tekst op rijm (rijmschema: abcb), in leuke, staccato zinnetjes; twee regels per spread dus het rijm loopt door als je de pagina omslaat. De prenten, gemaakt in een combinatie van (digitale) technieken, zijn een lust voor het oog: op de dubbelpagina waar broertje rechter wil worden, spreekt het gezicht van de schuldige boekdelen. Prachtig! Een prentenboek dat laat zien dat het goed is als je al een plan hebt, maar dat je nog geen plan hoeft te hebben om te weten wat je later worden wil. Samen (voor)lezend een kijkje nemen naar wat allemaal mogel…Lire la suite

Alles kan

Van het zusje staat al vast dat ze astronaut wil worden. Maar bij haar broertje gaan de opties voor de toekomst nog alle richtingen uit: van dokter over goochelaar, zeiler, technicus, loodgieter, klusjesman, rechter, muzikant, piloot tot autocoureur. Hij heeft nog geen plan, alles kan.Voor al die opties transformeert het jongetje zich alvast in zijn beroep, zij het met verkleedkleren en huiselijke attributen. Zo spreekt hij bijvoorbeeld recht over het altijd aanwezige hondje dat met een (gestolen?) kluif voor hem zit, een volwassene met gekruiste armen op de achtergrond. Of zitten alle knuffels op een rij in de wachtzaal van de zogenaamde dokter. Bij elke nieuwe optie stapelen de afgeschreven attributen zich op, waardoor er erg veel te zien en te benoemen is. De wat ouderwetse illustraties voeren sowieso de boventoon, twee lijntjes tekst ondersteunen het verhaal. Het rijm daarvan is nog wel oké, het ritme is mogelijk gesneuveld in de vertaling.