Wat is een Daisy-boek?

Een Daisy-luisterboek wordt in een studio voorgelezen en op cd-rom gezet. De voorlezers zijn vrijwilligers met een aangename stem, maar ook auteurs lezen geregeld hun eigen boeken bij ons in. Zo'n bijzondere band met de schrijver hebt u alleen bij een luisterboek.

Een boek staat meestal op één schijfje, dikke boeken nemen soms meerdere schijfjes in beslag. Sommige boeken duren erg lang, andere hebt u in een viertal uur beluisterd.

Daisy staat voor Digital Accessible Information System. Dit is de wereldwijde standaard voor luisterboeken voor personen met een leesbeperking. Het grote voordeel daarvan is dat u zo'n 'boek' kan hanteren als een gewoon boek. U kan in één ruk door lezen, maar u kan ook door het boek bladeren, van zin naar zin, bladzijde naar bladzijde en van hoofdstuk naar hoofdstuk. U kan stukken opnieuw beluisteren, stiekem vooruit lezen, een bladwijzer plaatsen enz.

 

Een Daisy-boek beluisteren

Een Daisy-boek beluistert u met een heel gemakkelijk toestel, de Daisy-speler. Hiermee heeft u alle voordelen van de Daisy-structuur en bovendien onthoudt het toestel van verschillende boeken door elkaar waar u het laatst gebleven bent. Daisy-boeken kunt u ook afspelen op uw computer met aangepaste software (gratis verkrijgbaar bij Luisterpunt en gratis te downloaden - Engelstalige website) en op uw MP3-speler (maar dan geniet u niet van de navigatiemogelijkheden).

 

De bibliotheek beschikt over een Daisy-toestel dat u eenmaal kan ontlenen om uit te proberen. Vraag ernaar aan de balie.

 

U kan ook Daisy-boeken downloaden en streamen, maar daarvoor moet u lid zijn van Luisterpunt. U kan daar ook terecht voor meer informatie over deze dienstverlening.