Boek
Nederlands

De maarschalk : roman

Zora Del Buono (auteur), Michel Bolwerk (vertaler)
Een Sloveense vrouw groeit, na haar huwelijk met een Italiaanse legerarts en verhuizing naar het fascistische Italië, uit tot een autoritaire vrouwelijke maarschalk, die over haar zoons en anderen wil regeren, maar uiteindelijk de regie over haar eigen leven verliest.
Titel
De maarschalk : roman
Auteur
Zora Del Buono 1962-
Vertaler
Michel Bolwerk
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Die Marschallin
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, © 2022
335 p.
ISBN
9789029094597 (hardback)

Besprekingen

Stratego

De wereldgeschiedenis bonkte op de deuren van de Italiaanse villa van Zora del Buono. Haar kleindochter pende het bijzondere familieverhaal gretig neer.

1944. De grote partizanenleider maarschalk Josip Broz Tito komt dineren in de villa van Zora en Pietro Del Buono. De zelfverklaarde communiste Zora, die Slavische roots heeft, siddert van trots, ook al heeft ze het bezoek grotendeels aan haar man Pietro te danken. Als radioloog heeft die Tito ooit onderzocht en zijn inspanningen om de verzetsheld gezond te houden, zijn niet vergeten Tito is hier om de partizanen in Bari een hart onder de riem steken. Dra zullen de geallieerden Rome bevrijden en zal de dictatuur van Mussolini vallen.

De Tweede Wereldoorlog heeft Zora’s familie compleet verscheurd. Haar broer Nino koos de kant van Mussolini en ging met veel enthousiasme in Abessinië vechten, waar de fascisten dwars tegen alle internationale afspraken in gifgas gebruikten om het huidige Ethiopië op de knieën te krijgen. Zelf wilde Zora zich aansluiten bij de partizanen, maar daar stak Pietro een stokje voor. Zijn vrouw mag dan wel een linkse furie zijn, hij…Lees verder

Het kleine Slovenië grenst nu aan Italië, Oostenrijk en Hongarije, maar vroeger was het onderdeel van deze drie landen. Tijdens WO II werd het bevrijd van alle vreemde overheersing door het partizanenleger van maarschalk Tito, leider van het latere Joegoslavië. Maar Tito is niet de hoofdpersoon van deze historische roman, die de periode van 1919 tot 1980 beslaat. Dat is de Sloveense Zora del Buono, die na haar huwelijk met een Italiaanse legerarts en verhuizing naar het fascistische Italië uitgroeit tot een vrouwelijke maarschalk, die over het leven van haar zoons en anderen regeert. Zij wil beslissen wanneer haar jongens trouwen en met wie. Haar gezin leeft in welstand, maar als bevlogen communist doet ze veel voor de armen en ze vecht zelfs een tijdje aan de zijde van Tito mee. Haar leven begint in te storten na een bloedige bankoverval door een communistische kameraad. Zij en haar man worden uit de partij gezet. Eenzaam, verarmd, ziek en verbitterd reflecteert ze met de dood voor o…Lees verder