Boek
Nederlands

Vrijdag is de hel minder heet

+1
Vrijdag is de hel minder heet
×
Vrijdag is de hel minder heet Vrijdag is de hel minder heet

Vrijdag is de hel minder heet

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar

Besprekingen

Vrijdag is de hel minder heet gaat over het uiteenvallen van een Turks gezin vanaf het moment dat Thara's vader te weten komt dat zijn dochter er een relatie op nahoudt met Jacobus, een niet-moslim. De jongste zoon, Sajid, krijgt een pistool om Thara te doden en zodoende de schande uit te wissen. Wanneer hij dat op een vrijdag doet, zou de hel minder heet zijn, en dus de straf van Allah milder. De belangrijkste reden om Sajid met de opdracht te belasten, is omdat die er als minderjarige in de seculiere wereld niet zo’n zware straf voor zal krijgen. Sajid heeft echter een vertrouwensrelatie met Thara en zal zijn zus nooit doden. Tegenover zijn vader moet hij echter de schijn ophouden tot hij weet waar Thara naartoe is gevlucht en of ze veilig is.
Eerwraak is helaas een nog dagelijks voorkomende praktijk in Turkije en landen in Azië als Afghanistan en Pakistan. Ook in Nederland en Vlaanderen worden we af en toe opgeschrikt door berichten over broers of vaders die meisjes do…Lees verder
Sajid (14) en Thara (16) zijn leden van een islamitisch gezin dat in Brussel woont, waar hun vader een tapijthandel heeft. Als bekend wordt dat Thara omgaat met een niet-gelovige jongen, heeft ze een groot probleem. Haar vader dwingt haar te trouwen met iemand anders, en als Thara haar vriend achterna reist, krijgt Sajid een afschuwelijke opdracht. Een heftig, aangrijpend verhaal dat wisselend vanuit het perspectief van Sajid en Thara wordt beschreven. Daardoor krijg je als lezer de mogelijkheid je in beide jongeren te verplaatsen. Ze worstelen allebei met het feit dat ze hun islamitische achtergrond niet willen verloochenen, maar dat ze ook mee willen doen met het leven in Brussel. De auteur neemt de lezer op meeslepende wijze mee in de levens van deze twee jongeren. Daarbij spelen de relaties met en tussen hen, hun ouders en broer Kardal een belangrijke rol. De spanning in het verhaal wordt opgebouwd, met een climax tot gevolg. Achterin staat een verklarende woordenlijst van cursief…Lees verder

Vrijdag is de hel minder heet

Thara en Sajid zijn zus en broer uit een Brusselse moslimfamilie. Allebei hebben ze het moeilijk om met het grote cultuurverschil tussen de buitenwereld en het leven bij hen thuis om te gaan. Ze steunen elkaar hierbij wel maar Thara heeft het veel moeilijker dan Sajid om zich aan de regels van de islam te houden. Wanneer haar vader te weten komt dat ze verliefd is op een Belgische jongen escaleert de situatie thuis en ziet ze geen andere uitweg dan te vluchten. Sajid krijgt de opdracht om de eer van de familie te redden. Hierdoor komt hij helemaal tussen twee vuren terecht: hij wil zijn vader niet teleurstellen maar hij kan ook onmogelijk zijn zus iets aandoen.
Het spanningsveld tussen de twee culturen wordt op een intense manier beschreven. Je voelt heel goed aan hoe moeilijk het voor jongeren moet zijn om op te groeien in onze westerse cultuur maar telkens opnieuw geconfronteerd te worden met de conservatieve denkbeelden van hun godsdienst.
Het verhaal is zeer aangenaam …Lees verder