Boek
Nederlands

Februari 1933 : de winter van de literatuur

Uwe Wittstock (auteur), Michel Bolwerk (vertaler)

Februari 1933 : de winter van de literatuur

De impact op de wereld van schrijvers en journalisten van de eerste dagen van het bewind van Hitler in februari 1933.
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
Februari 1933 : de winter van de literatuur
Auteur
Uwe Wittstock
Vertaler
Michel Bolwerk
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Februar 33 : der Winter der Literatur
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2022
348 p. : ill.
ISBN
9789464520484 (paperback)

Besprekingen

Boek van de week

Het opvallendste boek uit het nieuwe aanbod In een nauwgezette dagboekreconstructie van de fameuze maand februari 1933 toont Uwe Wittstock hoe Duitse schrijvers de machtsgreep van de nazi's ondergingen. Razendsnel moesten ze beslissen over hun toekomst: vluchten of blijven?

'Elke hoop dient te worden opgegeven, definitief, beheerst, sterk, zoals het hoort', constateert Joseph Roth op maandag 30 januari 1933. En wat later, in een brief aan Stefan Zweig: 'Ik geef geen cent meer voor ons leven. Het is gelukt de barbarij te laten regeren. Maakt u zich geen illusies. De hel regeert.'

De auteur van Radetzkymars is een van de eersten die de totale ernst van de situatie inziet. Wanneer hij verneemt dat Adolf Hitler tot kanselier zal worden benoemd door de krachteloze Duitse president Paul von Hindenburg (1847-1934) - die zowaar denkt op die manier de nazi's aan banden te leggen - neemt Roth razendsnel zijn besluit. Hij springt meteen vanuit Berlijn op de eerste trein naar Parijs. Als 'hotelmens' is hij het gewend de koffers te pakken. Roth wil vanuit het exil, in Frankrijk, Amsterdam of Oostende, met pen en papier de nazi's bestrijden.

Ook Heinrich Mann, ooit gevierd auteur van Professor Unrat, twijfelt niet al te lang. Op 21 februari 1933 slaat…Lees verder

Een beschrijving van wat er in Duitsland in februari 1933, net nadat Hitler aan de macht was gekomen, gebeurde voor schrijvers en literatuur. Terwijl Joseph Roth het land verliet, werkte Thomas Mann in München aan een lezing over Richard Wagner en had het te druk om zich met politiek bezig te houden. Op basis van dagboekfragmenten, columns, mediaberichten en deels ongepubliceerd archiefmateriaal schetst Wittstock een caleidoscopisch beeld van een gewelddadige tijd. Op heldere toon geschreven. Met name geschikt voor een geoefende lezersgroep. Met zwart-witfoto’s.Uwe Wittstock (Leipzig, 1955) is auteur, journalist en literatuurcriticus. Hij schreef meerdere boeken.