Boek
Nederlands
Een Portugese wetenschapper, woonachtig in Lissabon tijdens de aardbeving in 1755, wil bewijzen dat deze niet, zoals de jezui͏̈eten prediken, de wraak van God is, maar veroorzaakt is door een natuurwetenschappelijk verschijnsel.
Titel
De wrake gods
Auteur
Titus Müller
Vertaler
Willemien Werkman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Die Jesuitin von Lissabon
Editie
1
Uitgever
Utrecht: De Fontein, 2012
368 p.
ISBN
9789026128493 (paperback)

Besprekingen

Lissabon davert op zijn grondvesten in het jaar 1755. Er kon toen nog niet gemeten worden welke impact de aardbeving had, maar het moet een heel uitzonderlijke geweest zijn. Door een opeenstapeling van weersomstandigheden ontstond er toen ook een wat we vandaag een tsunami zouden noemen en op de koop toe schoot het niet-overstroomde deel van de stad in lichterlaaie. Heel veel onheil, waarmee men in die tijd niet echt wist wat te doen. In De wrake gods schetst Titus Müller wat er in die tijd allemaal gedacht werd over het onheil. Volgens de jezuïeten was het uiteraard een straf van God. Door dat te laten uitschijnen proberen ze, onder leiding van Malagrida, hun macht te vergroten binnen de gemeenschap. Wetenschapper Antero Moreira probeert echter de wetenschappelijke uitleg te verkopen aan de mensen en vooral aan de koning. Pittig detail: Antero Moreira was in zijn jeugd ook toegetreden tot de jezuïeten en was de uitverkoren opvolger van Malagrida, tot Antero besloot uit te tred…Lees verder
Een Portugese wetenschapper, woonachtig in Lissabon tijdens de aardbeving in 1755, wil bewijzen dat deze niet, zoals de jezuïeten prediken, de wraak van God is, maar veroorzaakt is door een natuurwetenschappelijk verschijnsel. Na vele gevaren getrotseerd te hebben levert hij het onomstotelijk bewijs en breekt de macht van de jezuïeten. Een goed gedocumenteerde historische roman, waarin de inquisitie, de macht van de jezuïeten, en de politieke situatie, duidelijk belicht worden. Geloofwaardige karakters, een vleugje romantiek en uitstekende sfeertekening maken het tot boeiende lectuur. Kleine druk.