Boek
Nederlands

Vervoersbewijzen : gedichten

Tijl Nuyts (auteur)

Vervoersbewijzen : gedichten

Genre:
De dichter reist mee met figuren die op hun dagelijkse weg door de openbare ruimte in aanraking komen met de woorden en rituelen van diverse levensbeschouwingen, en doet verslag van momenten van verwarring en vervoering, verwondering en verveling.
Titel
Vervoersbewijzen : gedichten
Auteur
Tijl Nuyts 1993-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2021
92 p.
ISBN
9789028451988 (paperback)

Besprekingen

God op het openbaar vervoer

In zijn bundel Vervoersbewijzen voert Nuyts zijn lezer door 'het beest België', met Brussel als centrum van alle beweging.

Een millennialdichter die vastlegt hoe het is om in de grootstad te leven: wie de poëzie volgt, kent het principe zo langzamerhand wel. Valt er nog iets toe te voegen aan bundels als Nieuwe rituelen (2015) van Maarten Inghels, Wassende stad (2017) van Lies Van Gasse of Het stad in mij (2020) van Maud Vanhauwaert? Ja: met Vervoersbewijzen laat Tijl Nuyts zien dat het kan.

Vier jaar na zijn debuut Anagrammen van een blote keizer voert Nuyts zijn lezer door 'het beest België', met Brussel als centrum van alle beweging. In elke cyclus bedient de dichter zich van een ander vervoersmiddel. We volgen hem als voetganger op de Brusselse Rue Dansaert, als pendelaar in de trein tussen Antwerpen-Centraal en Brussel-Meiser, als pelgrim in de tram, toerist in de metro en als vagebond in een gedeelde auto. Eén gedichtenreeks is meer impliciet aan vervoer gekoppeld. Daarin hebben de gedichten een bestelnummer als titel en gaat het dus om bestellingen die worden verzonden.…Lees verder

In de dichtbundel ‘Vervoersbewijzen’ reist Tijl Nuyts mee met 21e-eeuwers die op hun dagelijkse weg door de openbare ruimte in aanraking komen met de woorden en rituelen van diverse levensbeschouwingen. De dichter doet verslag van momenten van vervoering en verwarring, verwondering en verveling in metro's, trams en spitstreinen, langs autosnelwegen en in voetgangerszones. Nuyts’ gedichten zijn in moderne stijl geschreven en verraden een sterke taalbeheersing. Met zijn poëzie over en vanuit de voetganger, de pendelaar, de pelgrim, de toerist, de boodschapper en de vagebond zet Nuyts een geheel eigen universum neer. Aangeraden voor lezers met interesse in hedendaagse Nederlandse poëzie. Tijl Nuyts (1993) is een Belgische dichter en auteur. Zijn debuutbundel 'Anagrammen van een blote keizer' werd in 2017 genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs.