Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Vos en Haas

Sylvia Vanden Heede (auteur), Thé Tjong-Khing (illustrator)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Moeten Vos en Haas nog voorgesteld worden? Me dunkt van niet, maar deze herdruk van het eerste boek in de reeks biedt me de gelegenheid om andermaal de loftrompet af te steken over dit duo. Sylvia Vanden Heede brengt de belevenissen van Vos en Haas met verve, in woorden en zinnen die variëren van eenvoudig tot wat moeilijker, maar altijd heel natuurlijk en zonder dat deze evolutie de eerste lezertjes afschrikt. Haar bijzonder visuele stijl helpt zeker: woorden worden vetter of groter gedrukt om ze meer nadruk te geven, zinnen springen her en der in (Paul Van Ostaijen is nooit veraf). Dat alles verhoogt de spanning en bevordert de inleving in het verhaal.
De veelvuldig gelauwerde Thé Tjong Khing illustreert in eenvoudige, sobere maar treffende prenten die perfect aansluiten bij de schrijfstijl van Vanden Heede. Thé Tjong Khing pikt er telkens een grappig of net een zielig of boos moment uit, als ankerpunten voor het verhaal.
Niet alleen de genuanceerde karaktertekening, de pracht…Lees verder
Vos, haas, uil en in een later stadium Piep vormen de kernfiguren van dit boek dat globaal gezien bedoeld is voor kinderen tweede helft groep 3 tot en met groep 4. Het boek wordt aangeduid als "groeiboek" waarmee bedoeld wordt dat de moeilijkheidsgraad van de tekst geleidelijk oploopt van AVI-niveau 1 (met leestekens) tot en met 4. In de teksten (16 hoofdstukken) wordt gebruik gemaakt van verschillende lettergroottes en letterdiktes. De belevenissen van de dieren zijn gevarieerd, herkenbaar en worden op een humoristische wijze verteld in woord en beeld. Af en toe een Vlaams woord hetgeen niet storend is. De gekleurde waterverftekeningen (op iedere bladzijde minstens een) vormen een geheel met de tekst. De schrijfster en de illustrator zijn erin geslaagd om een aantrekkelijk eerste leesboek te maken met potentieel. In tegenstelling tot de meeste eerste leesboeken is dit boek, zeker aan het eind, goed voor te lezen zodat kinderen die AVI-niveau 4 nog niet beheersen, toch de rest van het…Lees verder

Vos en Haas

Dit blijft een heerlijk dik boek voor kinderen die pas (hebben) leren lezen. Rond de vier centrale figuren – Vos en zijn vrouw Haas, hun buurman Uil en de vondeling Piep – bouwde Sylvia vanden Heede een aantal zeer herkenbare verhaaltjes. Het gaat over alledaagse dingen als sneeuwpret, ziek worden, jaloezie, rollenpatronen … . De dieren hebben heel wat menselijke trekken, maar blijven toch ook dier. De taal die Sylvia vanden Heede daarbij hanteert, is subliem. De leesmoeilijkheid gaat in stijgende lijn, van AVI-1 naar AVI-4, maar nergens voel je beperkingen in taal en stijl. Ondanks alle aandacht voor leestechnische aspecten, blijft het leesplezier primeren. Ook de typografie draagt hiertoe bij : inspringende zinnen, vetgedrukte woorden, vergrote woorden… dat alles onderstreept de kracht van het taalgebruik. Dit boek groeit mee met zijn lezers, zonder dat die er erg in hebben. Bovendien zijn de verhaaltjes onweerstaanbaar grappig, niet alleen door het taalgebruik, maar ook door de …Lees verder

Over Sylvia Vanden Heede

Sylvia Vanden Heede (Zwevegem, 25 augustus 1961) is een Vlaams kinderboekenschrijfster.

Biografie

Sylvia Vanden Heede groeide op in een groot West-Vlaams gezin. Na drie jaar moderne humaniora in Zwevegem en drie jaar sierkunsten in Brugge, studeerde ze godsdienstwetenschappen in Heverlee. Na haar studies verhuisde ze terug naar West-Vlaanderen, waar ze met haar gezin in Brugge woont.

Haar eerste boek, De spiegelplas stuurde ze in 1985 in voor de Jacob van Maerlant-debutantenprijs. Het boek eindigde als derde en werd twee jaar later gepubliceerd. Sindsdien bleef ze schrijven. Bekendheid verwierf ze vooral met haar veelbekroonde boeken over Vos en Haas, waarbij ze samenwerkt met de bekende Nederlandse illustrator Thé Tjong-Khing. Behalve voor beginnende lezers schrijft ze ook voor tieners en adolescenten. De meeste van haar boeken werden uitgegeven door Lannoo.
In de meeste boeken van Sylvia Vanden Heede …Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek