Boek
Nederlands

Wonder

R.J. Palacio (auteur), Esther Ottens (vertaler)
+1
Wonder
×
Wonder Wonder
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Titel
Wonder
Auteur
R.J. Palacio
Vertaler
Esther Ottens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Wonder
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2013
351 p.
ISBN
9789045114163 (paperback)

Besprekingen

August Pullman, geboren met een mismaakt gezicht, is tien en moet voor het eerst naar een gewone school. Zelfs met een normaal gezicht zou zoiets doodeng zijn. De grootste verrassing aan Wonder is dat het niet het tragische, harde verslag is van een kwetsbare jongen die losgelaten wordt in een veel te harde wereld. R.J. Palacio heeft een opvallend warm en hoopvol boek geschreven.
August verstaat de kunst van de zelfspot en van meet af aan verlicht hij de potentiële zwaarte door allesbehalve de zielenpoot uit te hangen. Op zijn beste en dapperste momenten zegt hij: kijk naar mij, je mag lachen, ik doe dat ook. Dat betekent niet dat August naïef is. Hij ziet best hoe mensen meteen naar de grond kijken als ze voor het eerst met hem kennismaken. August is vooral een heel gewone jongen. Wat je echt onthoudt, is wat hij denkt, voelt, ziet en doet.
Wonder is een estafetteverhaal, waarbij de vertellers het verhaal van elkaar overnemen. Een estafette ook waarbij meteen blij…Lees verder
De 10-jarige August is geboren met een zeer ernstig mismaakt gezicht dat na zevenentwintig operaties nog steeds bij iedere onbekende grote weerzin oproept. Hij is nog nooit naar school geweest. Omdat het zijn ouders goed lijkt, gaat hij naar de middenschool. Hij heeft moeite zich te handhaven, omdat hij aanvankelijk niet zozeer gepest wordt, maar – en dat is erger – genegeerd. Wie toch vriendschap met hem sluit, wacht wel de nodige pesterijen. Het verhaal kent verschillende ik-vertellers, onder wie August, die open en met humor zijn verhaal vertelt. Dat biedt een genuanceerd beeld van wat het betekent om te leven met een dergelijke handicap, maar ook wat het voor de omgeving met zich meebrengt. De korte hoofdstukken en vlotte taal geven het verhaal vaart. Het slot is wensvervullend, maar als iemand een prettige afsluiting van het schooljaar verdient, is het de innemende Auggie wel. Een indrukwekkend verhaal. Ook in het Engels aangeboden, 'Wonder'*. Vanaf ca. 10 jaar.

Wonder

August - Auggie – Pullman is van binnen een doodgewone jongen van tien, die houdt van doodgewone dingen waar een tienjarige jongen zoal van houdt: fietsen, gamen, honkbal, ijs, … Aan de buitenkant is hij alles behalve ‘gewoon’. Zeg gerust dat hij buitengewoon is. Mensen staren hem na als ze zijn gezicht zien. Kinderen lopen gillend weg. Iedereen wendt zijn blik af om niet langer zijn aangezicht te moeten aanschouwen. Auggie is namelijk geboren met een ernstige gezichtsafwijking. Je denkt misschien spontaan: dan ga je toch voor plastische chirurgie! Uiteraard heeft Auggie daar ook aan gedacht. Zijn gezicht ziet er na de talrijke operaties helaas nog steeds afzichtelijk uit. Minder dan voorheen, maar toch nog steeds moeilijk om aan te zien.
Auggie staat voor een belangrijke mijlpaal in zijn leven: hij staat op het punt om voor het eerst in zijn leven naar school te gaan. Niet dat hij voordien niets deed, zijn moeder gaf hem thuis onderwijs. Omdat Auggie zich niet voor eeuwig kan v…Lees verder

Over R.J. Palacio

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Rhododendrites

Raquel Jaramillo Palacio (pseudoniem: R.J. Palacio) (New York, 13 juli 1963) is een Amerikaans schrijfster van jeugdliteratuur en grafisch ontwerper.

Biografie

Raquel Jaramillo Palacio werd in 1963 geboren in New York als kind van Colombiaanse ouders. Jaramillo studeerde aan de High School of Art & Design in Manhattan en studeerde vervolgens 'illustratie' aan de Parsons School of Design. Ze bracht haar juniorjaar door aan de Amerikaanse Universiteit in Parijs waar ze veel rondreisde voordat ze terugkeerde naar New York met het oog op een carrière als illustrator.

Jaramillo werkte vele jaren als artdirector, foto-illustrator en ontwerper van boekomslagen, dit laatste gedurende meer dan twintig jaar. Tot 2012 publiceerde ze haar boeken onder haar echte naam, Raquel Jaramillo. In haar boeken Dream, Baby, Dream (1998), Ride, Baby, Ride (1998) en Last Summer - A Little Book for DadsLees verder op Wikipedia