Boek
Nederlands

De tweede plaats

Rachel Cusk (auteur), Marijke Versluys (vertaler)
In Tweede plaats nodigen M en haar excentrieke echtgenoot Tony de kunstenaar L uit om tijdelijk zijn intrek te nemen in hun ‘tweede plaats’, een afgelegen huisje met uitzicht over zee, vlak bij hun eigen woning. Wanneer de kunstenaar de uitnodiging eindelijk aanvaardt, komt hij niet alleen, maar samen met zijn aantrekkelijke, jeugdige assistente. M komt erachter dat de kunstenaar vreemd genoeg wei
Onderwerp
Relaties, Kunstenaars
Titel
De tweede plaats
Auteur
Rachel Cusk 1967-
Vertaler
Marijke Versluys
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Second place
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
188 p.
ISBN
9789403131016 (paperback)

Besprekingen

Mindgames in de cottage

Met De tweede plaats, haar elfde roman, krijgt de lezer weer een glimp van de 'oude' Rachel Cusk te zien, inclusief uitgediepte personages en een dramatische opbouw.

Na het doorslaande succes van haar Contouren-trilogie, waarin ze met een vrijwel intrigeloze mengeling van autofictie en essayistische uitweidingen de grenzen van de romankunst oprekte, zou je bijna vergeten dat Rachel Cusk (1963) ooit, vóór Outline (2014), Transit (2017) en Kudos (2018), tamelijk traditionele romans schreef.

Sprankelende sociale komedies waren dat, vaak met volop ruimte voor de ouderwetse genoegens die haar recentelijk amper nog leken te interesseren. Grondig uitgediepte fictieve personages, bijvoorbeeld. Of plots met zoiets als een klassieke dramatische opbouw en een bevredigende ontknoping.

Prozavarianten van 'the well made play' waren het haast, achteraf gezien.

Voor wie die kant van Cusks schrijverschap stiekem een beetje heeft gemist, is De tweede plaats uitstekend nieuws. In haar elfde roman creëert ze namelijk een bijzonder geslaagde tussenvorm.

Vertelster 'M' is net als Faye in de Contouren-reeks een schrijfst…Lees verder

Penisnijd

Het is wennen na de lucide en beheerste trilogie Contouren, Transit en Kudos, maar Rachel Cusks nieuwe boek is romantisch.

In de nieuwe roman van Rachel Cusk, De tweede plaats, is een vrouw aan het woord die de grote woorden niet schuwt. Ze richt zich tot een zekere Jeffers, over wie er verder weinig wordt vernomen, en ze vertelt over wat haar de afgelopen decennia is overkomen, in het bijzonder over wat ze heeft meegemaakt met een oudere kunstenaar aan wie ze een tijdlang onderdak heeft verleend. Het hoofdpersonage is op die manier als een van de figuren die opduiken in de trilogie Contouren, Transit en Kudos (2014-2018). In die romans laat Cusk mensen openhartig babbelen tegen Faye, een schrijfster die opvallend terughoudend en zwijgzaam blijft, en die op geen enkele manier veroordeelt of becommentarieert wat ze hoort. Met De tweede plaats positioneert Cusk haar lezers in de rol van Faye: ze kunnen niet anders dan luisteren, maar of ze met dezelfde onverstoorbaarheid - of onverschilligheid - reageren op wat ze te horen krijgen, dat is een andere vraag.

Pageturner

Zeker is dat de vertell…Lees verder

Ze wilde zijn muze zijn

In De tweede plaats schrijft Rachel Cusk over een schrijfster die een mannelijk genie op bezoek krijgt.

Veel lof kreeg de Engelse Rachel Cusk voor haar laatste drie romans, een trilogie over schrijfster Faye, een vrouw die na een scheiding zichzelf opnieuw moet uitvinden. Het was een ik-verhaal in een afwijkende vorm: hier geen verteller die het eigen leven in ogenschouw neemt maar een die je alleen leert kennen via haar blik op de anderen die ze ontmoet en die haar hun levensverhalen toevertrouwen. Drie romans die niet meer waren dan een reeks ontmoetingen, spannend niettemin, dankzij Cusks vaak scherpe inzicht in de verhalen die we over onszelf vertellen; in hoe we onszelf voor de gek houden.

Het was na die geprezen trilogie rond de plan- en plotloze Faye wel de vraag wat Cusk in een volgend boek zou doen. In een interview met deze krant vertelde ze zich met het ouder worden verder van feministische thema's verwijderd te hebben, maar wel nog geïnteresseerd te zijn in hoe vrouwelijkheid zich in een leven ontwikkelt. Wat is de waarde van je lichaam als je ouder wordt? Wat…Lees verder

Over Rachel Cusk

Rachel Cusk (Canada, 8 februari 1967) is een schrijver van romans en non-fictie.

Biografie

Cusk bracht haar vroege jeugd door in Los Angeles. Ze heeft een zus en twee broers. In 1974 verhuisde ze naar Engeland, waar ze Engels studeerde in Oxford aan het New College.

Cusk is getrouwd geweest met fotograaf Adrian Clarke. De echtscheiding, in 2011, was een belangrijk thema in de boeken van Cusk.

Cusk woont in Londen en Norfolk met haar man, kunstenaar Siemon Scamell-Katz, haar twee dochters uit haar eerste huwelijk en zijn zoon (haar stiefzoon).

Carrière

In 1993 bracht Cusk haar eerste roman uit, Saving Agnes. Voor dit debuut ontving ze de Whitbread Book Award.

Haar autobiografische boeken over moederschap (A Life’s uitgever, 2001) en echtscheiding (Aftermath, 2012) riepen gemengde reacties op.

In haar trilogie…Lees verder op Wikipedia