Strip
Nederlands
Korte, vrijwel tekstloze strips.
Extra onderwerp
Strips ; België
Titel
Boerke : bijbel. 2 / scenario en tekeningen Pieter De Poortere
Auteur
Pieter De Poortere
Taal
Nederlands
Uitgever
Gent: Nanuq, 2020
191 p. : ill.
ISBN
9789464005820 (hardback)

Besprekingen

Vrijwel tekstloze strips, veelal van een pagina lengte, waarin de tekenaar/schrijver door middel van een vast hoofdpersonage commentaar geeft op de hedendaagse maatschappij. Centrale figuur is de wat stoïcijnse Boerke, een kaalhoofdig mannetje dat naïef in zaken stapt die niet goed voor hem uitpakken. De vaak wat zwaardere onderwerpen als oorlog, geweld en gifschandalen worden afgewisseld met meer lichtvoetige als het maken van een vogelhuisje en het vinden van een klavertjevier. De toonzetting is vrijwel altijd licht cynisch en sarcastisch. De tekenaar toont zich een meester in het grafisch verbeelden van zijn thema's. In amper elf tekeningen wordt een verhaal verteld dat de lezer onverbiddelijk aan het denken zet.

Over Pieter De Poortere

Pieter De Poortere (Gent, 17 september 1976) is een Vlaams striptekenaar en cartoonist, vooral bekend om de reeks Boerke.

De Poortere begon zijn carrière in 2000 als freelance illustrator en publiceerde onder meer in Humo en later Focus Knack. In 2001 bedacht hij de gagstrip Boerke, waarmee hij onmiddellijk succes oogstte. Hij won er dat jaar ook de 'Cartoonistenmedaille' voor 'Beste Nederlandstalige strip van 2001' mee.

Op 11 juli 2011 werd in Parijs een stripmuur onthuld die door De Poortere zelf ontworpen is.

In 2019 verscheen het album Super Mickey van zijn hand met Mickey Mouse in de hoofdrol.

Bibliografie

  • De reeks Boerke
  • De zichtbare man (Bries, 2003)
  • Kak (Bries, 2004)
  • Joe de Eskimo (Bries, 2007)
  • Eskimo gaat op reis (Lannoo, 2007)
  • Super Mickey (Glénat, 2019)
  • Lam (Nanuq, 2020)
  • De Leeuwen van Vlaanderen (Nanuq, 20…Lees verder op Wikipedia