Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Niet bijten, Dolfje !

Paul van Loon (auteur), Hugo Van Look (illustrator)
Het is volle maan en het jagersbloed van Dolfje en Noura speelt op. Maar er sluipen nog meer jagers door het bos. Bijvoorbeeld Knuppel, die een weerwolf wil vangen om aan de dierentuin te verkopen. Komen Dolfje en Noura ongedeerd bij neef Leo?
Onderwerp
Jacht, Weerwolven
Leesniveau
AVI 4
Titel
Niet bijten, Dolfje !
Auteur
Paul van Loon 1955-
Illustrator
Hugo Van Look
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2005
57 p. : ill.
ISBN
90-258-4458-8

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Het is volle maan en Dolfje Weerwolfje rent door het Wolvenbos. Maar ook Knuppel en Valentijn de vampier zijn op jacht. Knuppel wil een echte weerwolf vangen en Valentijn heeft zin in vers bloed. Knuppel bereidt zorgvuldig zijn vallen en klemmen voor. Hij bindt een konijntje aan een touw vast om zijn prooi te lokken. Er dreigt dus gevaar voor Dolfje en zijn vriendinnetje Noura. Maar wat Knuppel niet verwacht had, is dat ook oom Leo door het bos dwaalt. Hij is zowat de grootste weerwolf van het hele bos en deinst er niet voor terug om Knuppel zelf heel wat angst aan te jagen.
Dit verhaal uit de ‘Dolfje Weerwolfje’-reeks is er een voor beginnende lezers (AVI-E4). Het vormt een eerste kennismaking met Dolfje en een voorproefje van de andere boeken over het sympathieke weerwolfje.
Paul van Loon slaagt erin om de nodige spanning op te bouwen, ondanks de korte zinnen en hoofdstukjes. Door zijn humor blijft het geheel luchtig: op geen enkel moment komt de spanning voor jonge lezer…Lees verder
Zevende deel over Dolfje Weerwolfje na 'Het nachtmerrieneefje'*. Ditmaal rent hij bij volle maan uitgelaten rond in het Wolvenbos, klaar voor de jacht. Maar hij is niet de enige: ook Knuppel, een rare snuiter, sluipt er rond met zijn geweer. En verder nog neef Leo, ook een tikje vreemd en Noura, Dolfjes weerwolvenvriendinnetje. Genoeg ingrediënten voor allerlei onverwachte ontmoetingen en spannende situaties zonder dat het echt te eng wordt, wat ook voorkomen wordt door de licht humoristische ondertoon. Fijne uitgave op AVI-E5 niveau: royale bladspiegel, elke zin op een nieuwe regel en voldoende illustraties in zachte grijstinten als rustpunten in de tekst. Op het omslag een kleurige en uitnodigende impressie van het nachtelijke bos. Vanaf ca. 7,5 jaar.

Niet bijten, Dolfje!

Dolfje Weerwolfje rent door het bos. Het is volle maan. Hij huilt naar de maan zoals alle weerwolven dat doen. Dolfje is klaar voor de jacht. Hij heeft last van zijn jagersbloed en is veel te wild. Noura is zelfs bang van hem, het lijkt wel alsof hij haar wil bijten.
Ze zijn niet de enigen in het bos. Knuppel, de weerwolfjager, is er ook. Die bereidt een val voor, zijn geweer in de aanslag. Al vlug is niet alleen Dolfje, maar ook Noura in gevaar. Gelukkig is er ook nog Leo, de neef van Dolfje en de grootste weerwolf van het bos.
De lezer zit meteen in een spannend, maar net niet te eng avontuur. De griezelige passages worden gekruid met wat humor, zodat het luchtig en verteerbaar blijft.
In deze reeks verscheen eerder ‘Het nachtmerrieneefje’. Beide boeken zijn ideale smaakmakers voor de andere boeken van Dolfje Weerwolfje. In korte, duidelijke zinnen weet Paul van Loon beginnende lezers te boeien. De bladspiegel is rustig en heel overzichtelijk. Elke zin begint op ee…Lees verder

Niet bijten, Dolfje!

Dolfje rent door het Wolvenbos. Het is volle maan. Hij is anders dan andere kinderen. Bij volle maan verandert hij in een witte weerwolf en moet hij op jacht. Hij moet wel een beetje opletten voor Knuppel, de jager. Die zet vallen en klemmen om Dolfje te kunnen vangen. Zo bindt hij ook een klein konijntje vast aan een boom om Dolfje te lokken. Maar Knuppel heeft er geen rekening mee gehouden dat oom Leo, de grootste weerwolf van het Wolvenbos, en Valentijn, de vampier, ook op pad zijn. Spannend wordt het in ieder geval wanneer zij met zijn allen Knuppel schrik aanjagen en gevangen nemen! Zeer spannend griezelverhaal van AVI-4-niveau, met personages anders dan anders. Ik denk dat kinderen dit heel graag zullen lezen en boeiend vinden. Het verhaal is beeldend geschreven in korte zinnen, je kan de angst goed voelen en de schaduwen bijna aanraken. De wit-zwartillustraties passen uitstekend bij het verhaal! Voor liefhebbers van kindergriezelverhalen zijn er nog een 4-tal andere boekjes …Lees verder

Over Paul van Loon

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria (Paul) van Loon (Geleen, 17 april 1955) is een Nederlands kinderboekenschrijver en zanger. Muziek brengt hij meestal uit in combinatie met een boek. Het genre dat hij beoefent noemt hij zelf grumor: griezelen met humor. Zijn bekendste boeken zijn de reeks over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus. Van beide zijn ook een musical en een film gemaakt. Ook de reeks over Raveleijn behoort na het verschijnen van de televisieserie en de parkshow in de Efteling tot zijn bekendere creaties.

Van Loon zit ruim dertig jaar in het vak en heeft meer dan honderd boeken geschreven. Zijn boeken zijn behalve in Nederland en België ook in andere landen uitgegeven waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Estland, Letland, Zweden, Spanje, Japan en Engeland.

Biografie

In zijn jeugd had Van Loon al belangstelling voor fantasie-griezelverhalen. Zo las hij de…Lees verder op Wikipedia

Suggesties