Boek
Nederlands

De ringboulevards

Patrick Modiano (auteur), Edu Borger (vertaler)
Een jongeman gaat op zoek naar zijn vader en daarmee naar zijn eigen afkomst.
Onderwerp
Vaders
Titel
De ringboulevards
Auteur
Patrick Modiano
Vertaler
Edu Borger
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les boulevards de ceinture
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2015
159 p.
ISBN
9789021459219 (paperback)

Besprekingen

Herdruk van een vertaling uit 1974 van een van de eerste romans (1972) van de Nobelprijswinnaar literatuur 2014. In deze roman is de bijzondere, voor Modiano zo kenmerkende sfeer helemaal aanwezig: zoektocht naar een schimmig verleden met vaak nogal louche, ongrijpbare personen die hun geheim niet prijsgeven. Herinneringen roepen steeds meer vragen op. Oude foto's en vooral de straten, bars en andere locaties in Parijs vormen het enige oriëntatiepunt te midden van toenemende onzekerheid. In deze roman de zoektocht van een jonge man naar zijn onbetrouwbare, sjoemelende vader tegen de dreigende achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. Dit thema keert in verschillende romans terug.

Over Patrick Modiano

Jean Patrick Modiano (Boulogne-Billancourt, 30 juli 1945) is een Franse schrijver en de winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur 2014. Eerder werd Modiano reeds gelauwerd met onder meer de Grand Prix du Roman van de Académie française (1972) en de prestigieuze Prix Goncourt (1978).

Modiano is de zoon van Louisa Colpijn, een Belgische actrice, en Albert Modiano, een uit het Egyptische Alexandrië afkomstige Joods-Italiaanse man, die elkaar in 1942 in bezet Parijs ontmoetten. Modiano had een vrij eenzame jeugd: zijn ouders waren veel afwezig, zijn broertje stierf op jonge leeftijd en hij zat jaren op strenge katholieke kostscholen. Hij bracht een groot deel van zijn tijd door met het lezen van boeken van schrijvers zoals Louis-Ferdinand Céline, Gustave Flaubert en Marcel Proust (met die laatste wordt hij vaak vergeleken). Op een van zijn scholen kreeg hij les van Raymond Queneau, die hem onder zijn hoede nam en later introduceerde in de literaire wereld door hem mee …Lees verder op Wikipedia