Boek
Nederlands

De tien schrijvers van Laura Witte

Titel
De tien schrijvers van Laura Witte
Auteur
Pasi Ilmari Jääskeläinen 1966-
Vertaler
Annemarie Raas
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Fins
Oorspr. titel
Lumikko ja yhdeksän muuta
Parallelle titel
De 10 schrijvers van Laura Witte
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam Uitgevers, © 2016
334 p.
ISBN
9789046820858 (paperback)

Besprekingen

Alternatieve feiten, de roman

Roman. De tien schrijvers van Laura Witte van de Finse schrijver Pasi Ilmari Jääskeläinen is fantasy en realisme, metafictie en thriller, allemaal in de blender gegooid.

Is er een wereld waarin Sonja Raskolnikov doodschiet in Misdaad en straf, in plaats van mee te gaan in ballingschap, of waarin Meursault niet wordt veroordeeld voor moord in De vreemdeling, maar ontsnapt uit de gevangenis? Natuurlijk, want de verhalen van Dostojevski en Camus zijn niet onveranderlijk. In De tien schrijvers van Laura Witte muteren ze door een mysterieuze boekenpest. Ook de verhalen van Laura Witte zelf muteren.

Laura Witte is een wereldberoemde Finse jeugdschrijfster. Hoofdpersonage Ella Milana heeft er haar verhandeling over geschreven. Ze is literatuurdocent en wordt door Laura uitverkoren nadat ze in een lokaal tijdschrift een novelle heeft gepubliceerd.

Waarheidsspel

Maar de grote kinderboekenschrijfster verdwijnt op spectaculaire wijze: in een epische sneeuwstorm in haar eigen huis, tijdens een feest. Na de verdwijning begint Ella een onderzoek naar het Literair Genootschap van Haazenrugge, een g…Lees verder

Ella, inval-lerares in Haazenrugge (Finland), krijgt, na publicatie van een verhaal, een uitnodiging toe te treden tot de schrijversgroep rond de beroemde Laura Witte, als tiende lid. Door een Waarheidsspel ontdekt Ella dat Oskar Zuidersparre een vorig tiende lid was van het literaire genootschap. De overige leden verzwijgen de jongen, die in 1972 (in hun jeugdjaren) overleed. Spannend beschrijft de Finse leraar-auteur (1966) Ella’s zoektocht naar de waarheid: is er sprake van kindermoord? Ideeëndiefstal? Ella ziet ook de mogelijkheid haar research te gebruiken als literatuur-historisch verhaal in verband met een academische carrière. De bekentenissen van de leden van de club, die jaloers waren op Oskar, zijn (cursief gedrukt) aangrijpend en bloedstollend, de ontknoping zeer verrassend. Deze mysterieuze roman is de internationale doorbraak van de Finse schrijver die eerder werd bekroond voor korte verhalen en sciencefiction. Hij wordt vergeleken met de jonge Haruki Murakami. Spanning …Lees verder