Boek
Nederlands
Een nieuwe wet in de Verenigde Staten beëindigt zowel het abortusvraagstuk als het donortekort. Ongewenste kinderen mogen niet geaborteerd worden. Ze worden op latere leeftijd gesplitst, zodat hun organen hergebruikt kunnen worden. Drie jongeren beginnen een roadtrip om aan de wet te ontsnappen.
Titel
Gesplitst
Auteur
Neal Shusterman
Vertaler
Lydia Meeder
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Unwind
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2012
326 p.
ISBN
9789047704010 (paperback)

Besprekingen

Het uitgangspunt van Gesplitst lijkt aanvankelijk nogal vergezocht. De Verenigde Staten hebben een Tweede Burgeroorlog achter de rug, die draaide om het abortusvraagstuk. De oplossing die beide kampen tevredenstelde, is niet alleen gruwelijk, maar ook onvoorstelbaar. In plaats van een kind te aborteren voordat het geboren wordt, vindt de abortus met terugwerkende kracht plaats tijdens de tienerjaren. Ouders kunnen hun ongewenste nageslacht opgeven om ‘gesplitst’ te worden. Hun organen, ledematen en weefsels worden dan gebruikt om het donortekort tegen te gaan. Het resultaat: een ultieme consumptiemaatschappij, waarin het menselijk lichaam een verhandelbaar goed is geworden en niets meer geheeld wordt, enkel vervangen. Een gebroken been? Waarom zou je een maand in het gips lopen, als je net zo makkelijk een gloednieuw, gezond exemplaar tot je beschikking hebt?
Zo’n overeenkomst is moeilijk voor te stellen. Zouden de voorstanders van abortus het ooit accepteren om een zwange…Lees verder
Het abortusvraagstuk en het tekort aan donoren is de aanleiding om in de Verenigde Staten de 'Wet op het leven' in te stellen. Nu kunnen ouders hun kinderen, als ze tussen 13 en 18 jaar zijn, opgeven om hen te laten splitsen. Dat houdt in dat ze in zogenaamde oogstkampen uit elkaar worden gehaald en hun afzonderlijke lichaamsdelen gebruikt kunnen worden als donormateriaal. Drie jongeren die dit vreselijke lot boven het hoofd hangt, besluiten te vluchten en dan volgt een spannend kat-en muisspel. De schrijver slaagt erin om een angstaanjagend toekomstbeeld te schetsen. Via verschillende perspectieven komen allerlei thema's aan de orde zoals wat gebeurt er met je ziel/bewustzijn wanneer je wordt gesplitst? Huiveringwekkend en realistisch is de anatomische beschrijving van het splitsingsproces, waarin chirurgen systematisch elk onderdeel verwijderen, terwijl de persoon steeds meer het bewustzijn verliest. De auteur is bekend van twee boeken voor jongeren uit de reeks 'Made in the USA'. E…Lees verder

Gesplitst

Dit verhaal speelt zich af in de toekomst. Abortus is verboden. Maar ouders kunnen hun kinderen tussen hun dertiende en achttiende levensjaar opgeven als splitser. Hun lichaam wordt dan 'gesplitst' en de organen worden hergebruikt. De splitser dient als donor om mensen te redden of voor schoonheidsoperaties. Connor is een onhandelbare tiener. Zijn ouders hebben beslist om hem te laten splitsen. Hij besluit te vluchten. Onderweg redt hij Lev, een tiender. Lev is het tiende kind van een uiterst gelovige familie. Hij is reeds sinds zijn geboorte uitverkoren om gesplitst te worden. En tenslotte is er Risa. Zij is opgegroeid in een weeshuis van de Staat. Omdat ze niet voldoet aan de eisen moet ook zij gesplitst worden. Samen proberen ze te ontnappen aan hun lot. Maar zonder hulp van buitenaf blijkt dit een onmogelijke opdracht. Ze worden getransporteerd naar 'het kerkhof', in afwachting van hun splitsing.
Een heel bizar onderwerp! Stel je voor: je bent een drukke kerel, of je past ni…Lees verder