Boek
Nederlands

Rode liefde : een Oost-Duitse familiegeschiedenis

Maxim Leo (auteur), Lilian Caris (vertaler)
+1
Rode liefde : een Oost-Duitse familiegeschiedenis
×
Rode liefde : een Oost-Duitse familiegeschiedenis Rode liefde : een Oost-Duitse familiegeschiedenis

Rode liefde : een Oost-Duitse familiegeschiedenis

Titel
Rode liefde : een Oost-Duitse familiegeschiedenis
Auteur
Maxim Leo 1970-
Vertaler
Lilian Caris
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Haltet euer Herz bereit
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2014
269 p. : ill.
ISBN
9789059365407 (paperback)

Besprekingen

Duitsland in het klein

Niet alle boeken over 'het leven zoals het was' in de DDR overstijgen het persoonlijke en het anekdotische.Rode liefde van Maxim Leo doet dat wel. Hij had dan ook goed materiaal. Karin De Ruyter

Als kind begreep Maxim Leo nooit goed waarom er zoveel ruzie was in zijn familie. Waarom zijn ouders ophielden met hun hoogoplopende discussies zodra hij in de keuken kwam. Waarom familiefeestjes altijd wel uitdraaiden op onenigheid tussen zijn vader, Wolf, en Gerhard, de vader van zijn moeder. Daarom dook hij, na de val van de Muur, onder in de geschiedenis van zijn familie.

Het boek dat hij erover schreef, werd vooral het verhaal van zijn twee grootvaders. Gerhard, van moederskant, was een oorlogsheld. Geboren in een Joods gezin dat, dat toen de nazi's aan de macht kwamen, naar Frankrijk vluchtte. Niet zozeer omdat ze Joods waren, wel omdat Gerhards vader, een advocaat, in 1927 een proces had gewonnen tegen een extreemrechts kereltje dat de naam Joseph Goebbels droeg. Die had hem toegesist: 'Hier zal je nog spijt van krijgen'. In 1933 was het zo ver.

Gerhard vocht in het Franse verzet, werd opgepakt door de nazi's maar bevrijd door zijn medestrijders, en ging na de oo…Lees verder

Maxim Leo (1970) heeft twintig jaar na de val van de muur antwoorden gezocht op het ontstaan en uiteenvallen van de DDR. Aan de hand van zijn familiegeschiedenis, gesprekken met zijn ouders en grootouders en archiefmateriaal, beschrijft hij de verwachtingen en de hoop op een nieuw Duitsland. Voor de eerste generatie was de stichting van de DDR een maatschappelijke droom, het stichten van een antifascistische staat en het vergeten van het trauma van de oorlog, ieder vanuit zijn eigen geschiedenis. Het verhaal vertelt over dit ideaal, maar laat ook op onthutsende wijze zien hoe de DDR was voor de kinderen: hun twijfels en hoe zij zich probeerden te ontworstelen aan de socialistische droom en de machtige Partij en hoe het leven er in de DDR uitzag voor iedereen. En hoe bepalend de staat hierbij was. Een boeiend verhaal dat afwisselend vanuit het perspectief van de grootvaders en de ouders van Leo wordt verteld, waarmee een intrigerend beeld van de DDR wordt gegeven.