Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De ridders van de ronde keukentafel

Mark Tijsmans (auteur)

De ridders van de ronde keukentafel

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Mark Tijsmans liet zich voor zijn jongste boek De Ridders van de ronde keukentafel inspireren door de Arthur-legende. Het boek speelt zich volledig af in de tijd van ridders en kastelen en van de legendarische koning Arthur. Tijsmans' voorliefde voor de tijd van burchten en ridders bleek ook al uit zijn voorgaande romans en deze keer laat hij het verhaal beginnen op het moment dat Arthur twaalf is. Om het allemaal nog aantrekkelijker te maken voor zijn jonge lezerspubliek, zorgt Tijsmans er zelfs voor dat er geen volwassenen in het verhaal meespelen. Om tot dit isolement van de kinderen te komen, laat hij alle volwassenen op het kasteel Camelot en uit de wijde omtrek ten strijde trekken tegen de Saksen. De kinderen worden in veiligheid gebracht op het afgelegen kasteel en de ridders van de achterhoede zullen komen om hen te beschermen. Deze ridders dagen echter nooit op, dus blijven de kinderen alleen op het kasteel achter en besluiten ze zelf het heft in handen te nemen.
Ti…Lees verder
Het aloude verhaal over koning Arthur en zijn ridders van de ronde tafel wordt opnieuw verteld. In dit geval zijn het de op het kasteel achtergelaten kinderen, met dezelfde namen en posities als in de volwassen versie, die moeten zien te overleven. Ook hier wordt degene die het zwaard uit de steen kan trekken de leider. Niet verwonderlijk is dat Arthur. Het verhaal is inhoudelijk en technisch goed leesbaar door veel dialogen, korte zinnen en gebruik van gewone taal. Het wordt met veel emoties beschreven, van heel erg grappig tot intens verdrietig. Er zijn geen illustraties buiten het kleurrijke voorplat met een grote ronde tafel in een rommelige middeleeuwse keuken. De Vlaamse auteur (bekend van zijn boeken over Wiet Waterlanders) heeft ook met dit boek weer de juiste toon gevonden (behalve kinderboekenschrijver is hij acteur en musicalzanger). Thema's die aan de orde komen zijn verliefdheid, dood en vriendschap. Daardoor is het boek zeer geschikt om voor te lezen op de basisschool en…Lees verder

De Ridders van de Ronde Keukentafel

Als koning Uther ten strijde trekt, moeten alle edelen hun kinderen achterlaten op kasteel Camelot. Daar wachten ze samen met Merlijn op de achterhoede van leger. Al snel blijkt dat de achterhoede niet komt, dus moeten de kinderen zelf aan het werk op het kasteel. Arthur komt al snel met de meest zinnige opdrachten naar voor. Ook het kiezen van de leider is heel moeilijk, maar ook daar is een oplossing voor. Wie het zwaard van Excalibur uit de mesthoop kan trekken is de leider. Wie dat is, zal je zelf in het boek moeten ontdekken.
'De Ridders van de Ronde Keukentafel' is een fantasievol verhaal, vol humor. Alle kinderen, zoals Arthur, Isolde, Gwynevere, ... hebben het karakter van hun volwassen tegenhanger gekregen maar dan in een karikaturale versie. Af en toe is het verhaal best wel spannend. Prettige lectuur!
 

Over Mark Tijsmans

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Markfan

Mark Irma Albert Tijsmans (Merksem, 5 januari 1969) is een Vlaams televisie- en toneelacteur, zanger, musicalartiest en jeugdauteur.

Tijsmans vergaarde bekendheid in Vlaanderen door hoofdrollen in Het Park, Thuis, en Flikken. Daarnaast speelde hij gastrollen in onder meer De Kotmadam, Heterdaad, W817 (als Marc, pastoor), Lili & Marleen en F.C. De Kampioenen. Ook was hij te zien in enkele films. Hij was te gast in diverse programma's, waaronder veel muziekshows als De Notenclub en Steracteur Sterartiest. Daarnaast was hij vier jaar wrapper op Ketnet en tevens lid en oprichter van de Ketnetband.

Naast zijn werk voor televisie speelde hij in 2000 zijn eerste musicalrol als het titelpersonage in Peter Pan; later volgden Camelot en Romeo en Julia, van Haat tot Liefde, waarmee hij tevens door Nederland toerde. In 2006 won hij een Vlaamse Musicalprijs voor zijn rol al…Lees verder op Wikipedia