Boek
Nederlands

Meneer Beer

Maria Farrer (auteur), Daniel Rieley (illustrator), Anne Douqué (vertaler)
Arthur heeft het vaak moeilijk thuis met zijn zwaar autistische broertje Siem. Als Arthur van huis wil weglopen, staat er ineens een ijsbeer voor de deur. Door Meneer Beer ontdekt Arthur dat het eigenlijk heel leuk is om Siem als broertje te hebben. Met grappige tekeningen in zwart-wit. Vanaf ca. 7 jaar.
Titel
Meneer Beer
Auteur
Maria Farrer
Illustrator
Daniel Rieley
Vertaler
Anne Douqué
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Me and Mister P.
Uitgever
Amsterdam: Condor, © 2019
211 p. : ill.
ISBN
9789492899620 (hardback)

Besprekingen

Arthur heeft het niet altijd makkelijk met zijn broertje Siem. Siem is namelijk zwaar autistisch. Op school schaamt Arthur zich vaak voor zijn broertje en thuis krijgt Siem alle aandacht van hun ouders. Arthur moet ook altijd rekening met hem houden. Soms is Arthur er dan ook echt helemaal klaar mee. Maar dan staat er ineens een ijsbeer voor de deur met een koffertje: Meneer Beer. Van de ouders van Arthur mag de ijsbeer blijven en de twee raken bevriend. Maar niet alleen Arthur kan het goed vinden met zijn nieuwe vriend, ook Siem vindt hem erg leuk. Dit is het eerste deel van een serie over een vriendelijke ijsbeer, maar het is prima als een op zichzelf staand verhaal te lezen. Maria Farrer weet een moeilijk onderwerp in een leuke, zelfs grappige tekst te vatten. De vrolijke illustraties van Daniel Rieley maken dit geslaagde en originele kinderboek vervolgens helemaal af. Vanaf ca. 7 jaar.

Meneer Beer

Wanneer Arthur de voordeur hard achter zich dichtslaat, omdat hij genoeg heeft van zijn ouders die het altijd opnemen voor zijn broertje, botst hij bijna op een ijsbeer met een koffer. Op de koffer staat geschreven: 'Meneer Beer'. Beer zegt: 'Ik kom een tijdje bij jullie logeren ...' Arthur kan zijn ogen niet geloven, maar hij waagt het erop en smokkelt Meneer Beer mee naar binnen. Het wordt de fijnste tijd van zijn leven. Niet alleen voor Arthur, maar ook voor Siem die eindelijk zo moeilijk niet meer doet.Heel humorrijk en hilarisch verhaal met prachtige illustraties in grijs en wit die mooi inpassen tussen de tekst. Ook zijn er soms zinnetjes gedrapeerd rond de illustraties, wat een aantrekkelijk effect heeft. En dan het mooie verhaal over een logge grote beer die zijn plaats zoekt in een gezin waar het wat vierkant draait. Een dikke beer die een plaats zoekt in een gezin waar veel aandacht gaat naar dat ene broertje die op alles verkeerd blijkt te reageren, to…Lees verder