Boek
Nederlands

Slaapkamernachtdieren : van Ammehoela tot Zwamneus

Loes Riphagen (auteur)
+1
Slaapkamernachtdieren : van Ammehoela tot Zwamneus
×
Slaapkamernachtdieren : van Ammehoela tot Zwamneus Slaapkamernachtdieren : van Ammehoela tot Zwamneus

Slaapkamernachtdieren : van Ammehoela tot Zwamneus

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Bundel in oblong formaat met 26 fantasieverhalen, van A tot Z, over slaapkamernachtdieren en met kleine vrijstaande kleurenillustraties. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Dieren, Letters, Fantaseren
Titel
Slaapkamernachtdieren : van Ammehoela tot Zwamneus / tekst en ill. Loes Riphagen
Auteur
Loes Riphagen
Taal
Nederlands
Uitgever
Baarn: De Fontein, 2008
[36] p. : ill.
ISBN
9789026124204

Besprekingen

Dit boek biedt een houvast aan kinderen die wel eens last hebben van een vreemd monster onder hun bed, of ouders die zich uitputten in ongeïnspireerde verklaringen over de herkomst van pluisjes, blauwe plekken of vreemde nachtgeluiden. In een fantasierijk abecedarium geeft Loes Riphagen een prikkelend overzicht van de meest voorkomende slaapkamernachtdieren, compleet met soortnamen in potjeslatijn, een handige index en op de schutbladen twee overzichtskaarten met alle schuilplaatsen.
De vormgeving is vrij rustig: meestal één en uitzonderlijk twee lemma's per bladzijde. In een duidelijk lettertype schotelt Riphagen een korte soortbeschrijving voor: uiterlijke kenmerken, voedingspatroon, psychologie en gedrag. Weetjes en klanknabootsingen werden toegevoegd in een 'handgeschreven' letter. De afbeeldingen bij de lemmata zijn vrij sec en bedrieglijk eenvoudig, haast schematisch. Ze tonen de dieren an sich, dus niet in hun normale habitat.
Je hebt als lezer behoorlijk wat werk met <…Lees verder
Lezers van het boek ontdekken dat er vreemdsoortige dieren in hun slaapkamer huizen. Van A tot Z komen de bewoners aan de beurt. De Ammehoela’s bouwen het liefst een nestje in mensenhaar, daar komen natuurlijk klitten van. Het Ertussendoortje heeft geen mond, maar poetst graag die van anderen. De Koukatoe komt alleen ’s winters en drukt zich onzichtbaar tegen het raam, hij is zo koud dat hij rillingen veroorzaakt bij het langslopen. En de Mikmak in de afvoerbuis krijgt pas armen als hij ouder wordt. Verspreid over een of twee pagina’s krijgt de lezer, in korte alinea’s tekst, de dieren besproken. Eigenschappen, uiterlijk, grootte en veelal ook de gevolgen voor de slaper komen aan bod. Tussen de tekst door staan leuke, getekende afbeeldingen van het dier. Een heerlijk fantasieboek in oblong formaat. Met accenten in verschillende lettertypen en -groottes. Met een lijst van gevolgen en de veroorzakers (bv. blauwe plekken veroorzaakt door de inktslurper). Op de schutbladen staan tekeninge…Lees verder

Slaapkamernachtdieren

Hoor je getoeter terwijl je slaapt? Dan is er waarschijnlijk een Blaaskaak gevallen en roept hij om hulp. En staat je lichaam vol kreukels als je wakker wordt? Dan had je een Pielschaaf op bezoek, die om het warm te krijgen over je lichaam heen schaatste … Bij elke letter van het alfabet verzon Loes Riphagen een dier dat in de meeste slaapkamers voorkomt. De dieren maken geluidjes, verspreiden luchtjes of laten sporen achter op je lichaam of hoofdkussen maar laten zich nooit zien. In de tekst geeft de auteur een opsomming van eigenschappen en bij de tekeningen staan de afmetingen van het diertje erbij. Soms zitten er leuke vondsten bij, soms iets te voor de hand liggende vergelijkingen, maar in ieder geval wordt de fantasie flink geprikkeld door al dit slaapkamergeweld. Om het geheel een écht wetenschappelijk elan te verschaffen kregen de dieren ook Latijnse namen. Achteraan werd een lijstje opgenomen waarin je snel kan opzoeken welk van deze dieren in je slaapkamer leven. De cover en…Lees verder

Over Loes Riphagen

Loes Riphagen (Oene, 5 maart 1983) Is een Nederlandse illustrator en schrijver van kinderboeken. Zij is bekend van haar prentenboeken waarvoor zij zowel de tekst als de illustraties verzorgt.

Leven en werk

Riphagen volgde de opleiding tot illustrator aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Zij woont en werkt in Amsterdam. In 2008 debuteerde Riphagen met haar prentenboek Slaapkamernachtdieren. Hierna verschenen in Nederland de boeken Huisbeestenboel, Superheldjes, Miniheksen, De gele olifant, Vlieg op dikke bromvlieg, Zzz, Kreukel, Bij de neus genomen, De grootste griezel, De nachtmerries van Loes en Coco kan het! van haar hand. Zij schreef en illustreerde ook titels voor buitenlandse uitgeverijen.

Ook illustreerde zij boeken van andere auteurs zoals Alain Clark, Bette Westera, Jozua Douglas, Annie M.G. Schmidt, Martine Bijl, Ha…Lees verder op Wikipedia