Boek
Nederlands

Asymmetrie : roman

Lisa Halliday (auteur), Lisette Graswinckel (vertaler)
Titel
Asymmetrie : roman
Auteur
Lisa Halliday
Vertaler
Lisette Graswinckel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Asymmetry
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, © 2018
332 p.
ISBN
9789025450823 (paperback)

Besprekingen

De machtsspelletjes in ieders hoofd

Op ingenieuze wijze vervlecht Lisa Halliday in Asymmetrie het verhaal van de romance tussen een oudere schrijver en een jonge redactrice met dat van de Amerikaanse inval in Irak. Zet uw zintuigen op scherp voor een duizelingwekkend staaltje intellectuele en literaire acrobatie.

Ik heb een voorliefde voor romans die een rechttoe rechtaan verhaal vertellen, maar die tevens zoveel vragen oproepen dat je meteen na lezing opnieuw wilt beginnen om te ontdekken wat er onder de begane grond van het oppervlakteverhaal aan verschillende kelderverdiepingen schuilgaat.

Asymmetrie van de Amerikaanse debutante Lisa Halliday is zo'n roman. Het boek bestaat uit drie delen die sterk verschillen in perspectief, toon en onderwerp. In deel I, 'Zotternij', krijgt de jonge redacteur Alice een relatie met de wereldberoemde oudere schrijver Ezra Blazer en worstelt zij met haar eigen literaire ambities. Het is een laconiek en springerig verteld relaas van een gedoemde liefde. Ezra - overduidelijk gebaseerd op Philip Roth, met wie Halliday ooit een relatie had - is een bijzonder innemende, eigenzinnige en grappige figuur, en vooral in eigenzinnigheid en humor doet Alice niet voor hem onder. Asymmetrie ontlokte mij vele gniffels en grinnikjes en menigmaal ook een luide bulde…Lees verder

IJsjes eten met Philip Roth

Een griffier roept de naam 'Amar Jamali' af. De man heeft juryplicht, maar blijkt niet aanwezig te zijn. Ook Alice is opgeroepen. Ze is redactrice bij een uitgeverij en wil schrijfster worden. Alice vraagt zich af wat er met meneer Jamali gebeurd kan zijn. Enkele bladzijden later verdwijnt Alice, het hoofdpersonage uit Lisa Hallidays roman Asymmetrie, uit het verhaal.

In het tweede deel leren we Amar Ala Jaafari kennen, een man met een Amerikaans en een Irakees paspoort. In 2008 wordt hij opgepakt en verhoord op de luchthaven van Heathrow. De broer van de man is ontvoerd in Irak.

Nergens wordt expliciet gezegd dat dit deel het boek is dat Alice heeft geschreven. Toch kan je haast geen andere conclusie trekken. Tal van filosofische vragen en details uit het eerste deel komen vervormd, herschikt, verkleind of juist uitvergroot terug in deel twee. Dat maakt van Asymmetrie een interessante roman over het creatieve proces. Niet dat je daar veel over leest in de talrijke recensies van dit gehypete debuut. Aandacht is er vooral voor het autobiografische ingrediënt. Alice heeft een verhouding met een wereldberoemde auteur. Lisa ­Halliday had een affaire met Philip Roth en ze maakt er geen geheim van dat een deel van haar boek over hem gaat.

Zo begint het tussen Alice en Ezra ­Blazer, zoals de auteur in de roman heet: hij komt …Lees verder

Alice en de beroemde schrijver

Lisa Halliday schreef een briljant gecomponeerde roman, die een feest is voor de oplettende lezer.

Het is een zondagmiddag in 2002 in Central Park. Alice Dodge, een 25-jarige redactie-assistente bij een New Yorkse uitgeverij, raakt in gesprek met een man van rond de 70. Ze kent hem: het is Ezra Blazer, schrijver en meervoudig winnaar van de Pulitzer Prize. Ze neemt chocolade en een ijsje van hem aan, en wanneer hij op een gegeven moment vraagt: 'Dus, juffrouw Alice. Durf je het aan?', luidt haar antwoord: 'Ik zie geen reden waarom niet.'

Aldus de opening van de debuutroman Asymmetrie van Lisa Halliday. Op de pagina's die volgen lezen we hoe er tussen de jeugdige, onbevangen redactie-assistente en de oudere, zelfverzekerde auteur een intieme relatie ontstaat. Een asymmetrische ook. Het is vooral de schrijver die uitmaakt wanneer de twee afspreken en hoe die afspraken worden ingevuld. Hij vraagt Alice medicijnen en andere zaken voor hem mee te brengen. Hij geeft haar geld en cadeautjes, stelt voor haar studieschuld voor haar af te lossen. Hij heeft haar telefoonnummer; zij …Lees verder

Vrijen met Philip Roth

BOEKENBAL LISA HALLIDAY

Nadat ze ‘Asymmetrie’ had gelezen, wist schrijfster Zadie Smith niet goed of ze nu bewonderend tussen de tanden moest luiten, of zich jaloers de haren uit het hoofd moest trekken. The New York Times noemde het boek ‘verschroeiend intelligent’. En The Guardian identiiceerde Lisa Halliday (41) als één van de sprankelendste nieuwe namen van het moment. ‘Asymmetrie’ doet in de VS en Groot-Brittannië al bijna een jaar de oren lapperen van opwinding. De debutante heeft de schijnwerpers op zichzelf gericht met een uitzonderlijke, bij momenten verblufende roman die, zeker de eerste 150 pagina’s, nochtans vederlicht lijkt. ‘Asymmetrie’ trapt af in het New York van 2002, waar de binnenstad nog nasmeult van 9/11. Twintiger Alice werkt als assistente bij een uitgeverij, maar wil liever zelf boeken schrijven. Haar vader is een samenzwerings- en wapengek die elke dag met een nieuwe theorie belt (‘Op de dag van de aans…Lees verder

Halfgoed

Debutante Lisa Halliday wordt als een literair fenomeen onthaald. In Asymmetrie propt ze drie boeken in één kaft. Helaas zijn dat er twee te veel.

Het begint op een bankje. Alice zit te lezen en naast haar likt een oudere man een ijsje. Ze kent hem. Iedereen kent hem. Hij is de Wereldberoemde Schrijver die verdacht veel op Philip Roth lijkt. ‘Durf je het aan?’ vraagt hij haar een week later en daarmee is hun liefde beklonken. Alice, die stiekem schrijfambities koestert, zal haar minnaar annex mentor op zijn wenken bedienen en hij zal haar bedanken met wijze raad en de sporadische envelop cash.

En dan is er Amar, die vastgehouden wordt op Heathrow omdat hij over een dubbele nationaliteit beschikt – hij is zowel Amerikaan als Irakees. Dat zit de douane dwars want de war on terror heeft weinig mededogen met moslims uit het Midden-Oosten. Tussen de kafkaëske ondervragingen door overdenkt Amar zijn warrige leven.

Vraag is: wat hebben beide verhalen met elkaar te maken? Debutante Lisa Halliday presenteert ze los van elkaar, in twee totaal verschillende stijlen. De oplettende lezer zal het trucje…Lees verder

In het eerste deel wordt het verhaal verteld van de relatie tussen Alice, een jonge redactrice die schrijft aan een eigen roman, en Ezra Blazer, een beroemd schrijver. De twee verschillen aanzienlijk in leeftijd en het is Ezra die de touwtjes in handen heeft. Hij bepaalt wanneer Alice hem mag zien. In het tweede deel vertelt Amar, een in de VS wonende Irakese econoom die in de UK een vriend wil bezoeken, hoe hij op Heathrow wordt vastgehouden en ondervraagd. Later blijkt dit verhaal over Amar de roman van Alice te zijn. In het derde deel, vele jaren later, volgt een openhartig vraaggesprek met Ezra. Deze intrigerende debuutroman over ongelijkheid tussen man en vrouw, jong en oud, Amerika en Midden-Oosten, die daarnaast ook nog eens naar het werk van Philip Roth verwijst, vergt het nodige van de lezer.

Branie, manie en schrijverschap

Debuutroman van Lisa Halliday over de botsing tussen leerling en mentor, vrouw en man, Oost en West.

Hoe gevaarlijk (of juist uitdagend?) is de wereld voor mooie, jonge vrouwen die weinig om handen hebben. 'Asymmetrie' opent met twintiger Alice die zich op zondag zit te vervelen op een bankje in een park als daar een oude man aanschuift die vraagt wat ze aan het lezen is. Ze kletsen wat en later, bij de derde zondagse ontmoeting, vraagt hij 'of ze het aandurft?'. 'Are you game?', klinkt het in het Engels.

Nieuwsgierige Alice is er wel voor in. In de oude man heeft ze de beroemde Ezra Blazer herkend, rijke schrijver, winnaar van drie Amerikaanse National Book Awards, eeuwige Nobelprijskandidaat. Een man met een 'rimpelig koel' vel en zachte lippen ('maar dat was buiten zijn tanden gerekend'), zo blijkt als Alice hem bezoekt in zijn appartement aan Amsterdam Avenue, New York. Alice heeft zelf schrijfaspiraties, al zijn die nog wat diffuus, ze werkt nu als redacteur bij een uitgeverij. De seks is avontuurlijk, wat niet alleen te maken heeft met zijn weigering een condoom te ge…Lees verder