Boek
Nederlands

Niek de Groot flikt het 'm weer

Lincoln Peirce (auteur), Anne Douqué (vertaler)
+1
Niek de Groot flikt het 'm weer
×
Niek de Groot flikt het 'm weer Niek de Groot flikt het 'm weer

Niek de Groot flikt het 'm weer

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Niek de Groot heeft een intense hekel aan Gina. Ze zet hem steeds voor schut, ze haalt hogere cijfers en is het lievelingetje van de juf. Dan moeten ze samenwerken voor een schoolproject.
Onderwerp
Schoolleven
Titel
Niek de Groot flikt het 'm weer
Auteur
Lincoln Peirce
Vertaler
Anne Douqué
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Big Nate strikes again
Uitgever
Utrecht: Uitgeverij De Fontein Jeugd, 2017 | Andere uitgaves
223 p. : ill.
ISBN
9789026129513 (hardback)

Besprekingen

Lincoln Peirce is striptekenaar en werd beroemd door zijn cartoon 'Big Nate' ('Niek de Groot' in het Nederlands). Zijn cartoons verschijnen dagelijks in verschillende kranten in de Verenigde Staten. Met dezelfde personages en stijl heeft Peirce al een aantal boeken gemaakt; Niek de Groot flikt het ‘m weer is de tweede die bij ons verschijnt. Alleen al bij het bladeren valt het hybride karakter van het boek op: het wisselt in een ijltempo cartoons af met tekst.
Het verhaal wordt gedragen door twee verhaallijnen: Niek moet een geschiedenisproject maken met zijn aartsvijandin Gina en hij probeert het zonkbaltoernooi te winnen (zonkbal is een fictieve sport die op honkbal lijkt). Niets verloopt zoals Niek het zou willen en dat zorgt voor hilarische scènes. Het hoofdpersonage moet ook creatief zijn bij het oplossen van zijn problemen en wat hij ook bedenkt, het is grappig. Dat is een constante in het boek. Toch is dat niet de enige verdienste, de lezer krijgt, onder het mom va…Lees verder
Niek de Groots aartsvijand nummer één is Gina. Hij haat haar. Ze roept altijd hoe geweldig ze is, haalt de hoogste cijfers van de klas en kan voor geen meter zonkballen. Helaas zit Niek (ik-figuur) met haar opgescheept. Ze moeten samen een werkstuk maken en Gina maakt onderdeel uit van het honkbalteam waar Niek aanvoerder van is. Erger kan bijna niet. Toch is Niek Gina te slim af. Tweede deel uit de serie over Niek de Groot*. Vlot leesbaar, humoristisch verhaal in de stijl van de serie 'Het leven van een loser'. De tekst wordt afgewisseld met striptekeningen, illustraties en tekstballonnen. Dit zorgt voor veel afwisseling in typografie en maakt het boek ook voor minder goede lezers toegankelijk. Met daarnaast een quiz, een geheimschrift waar in het boek naar verwezen wordt, tekenopdrachten en een doolhof. Er wordt geen kleur gebruikt binnenin. Aantrekkelijk omslag. Vanaf ca. 9 jaar.

Niek de Groot flikt het 'm weer

Niek, Frank en Teddy zijn drie goede vrienden. Niek is verliefd op Roos. Ze zitten samen in de klas. Wanneer ze in de klas de opdracht krijgen in duo's aan een taak te werken, hoopt Niek op een leuke partner. Maar hij wordt uitgeloot om met klasgenoot Gina samen te werken. Gina is een meisje dat precies zegt wat leraren willen horen, ze heeft een vlekkeloze cijferreeks. Met haar samenwerken geeft problemen. Als ze bij hem thuis komt, denkt Nieks vader dat ze zijn vriendinnetje is. Bovendien wordt Niek dit jaar uitverkoren als zonkbalaanvoerder. Dit betekent dat hij zelf zijn team mag kiezen voor deze vreemde sport. Hij is trots, maar dit is snel voorbij wanneer blijkt dat Gina in zijn team zit. Nu kan hij onmogelijk winnen.
Dit verhaal is een afwisseling van strips en tekst. Het leest vlot omwille van de vele tekeningen. Kinderen die niet graag lezen, worden op deze manier aangemoedigd om het boek uit te lezen. Het is wel een heel druk boek, met de strips als een aanvulling op h…Lees verder

Suggesties