Boek
Nederlands
Titel
De afrekening
Auteur
Kerstin Ekman
Vertaler
Janny Middelbeek-Oortgiesen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Grand final i skojarbranschen
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2014
478 p.
ISBN
9789044525359 (hardback)

Besprekingen

Dit intrigerende, ongewone verhaal speelt zich af in Zweden. De beroemde schrijfster Lillemor Troj wordt door haar uitgever uitgenodigd om haar nieuwste manuscript te bespreken. Zij ziet het manuscript echter voor het eerst en het onthult zeer vertrouwelijke informatie over Lillemors leven. Het werk leidt tot een confrontatie tussen twee vrouwen. Belangrijke thema's zijn: vrouwenleven, schrijverschap, roem, eenzaamheid, relatieproblemen en haat-liefdeverhoudingen. Geen enkel onderwerp blijft ongemoeid. De twee vrouwen zijn tot elkaar veroordeeld. Dit levert prachtige beschrijvingen maar ook diep gênante situaties op. Zeer goed geschreven psychologische roman waarin de diepere, kwetsbare lagen van de menselijke ziel worden blootgelegd. De roman zit ingenieus in elkaar en geeft daarnaast ook inzicht in de Zweedse maatschappij en cultuur. Normale druk en ruime interlinie.

Over Kerstin Ekman

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Bengt Oberger

Kerstin Lillemor Hjorth Ekman (Risinge, 27 augustus 1933) is een Zweeds schrijfster.

Leven en werk

Ekman werd geboren als dochter van een fabrikant en studeerde letteren aan de Universiteit van Uppsala. Eind jaren vijftig werkte ze een poosje bij de film en van 1965 tot 1970 was ze lerares aan een volkshogeschool.

Ekman schreef in de jaren zestig een aantal detectiveverhalen die opvielen door de combinatie met sfeervolle natuurbeschrijvingen en een sterk psychologisch inzicht. Vanaf de jaren zeventig ontwikkelde ze zich tot een van de meest vooraanstaande Zweedse realisten en woordkunstenaars. Spanning blijft echter een belangrijk ingrediënt in haar boeken, die verder worden getypeerd door fantasie en humor. Ook toont ze altijd een grote kennis van zaken van de dingen die ze beschrijft, bijvoorbeeld van beroepen en handvaardigheden.

Als literair schrijfster brak Ekman door met Heksenkringen (1974), over …Lees verder op Wikipedia