Psychologische en razend spannende thriller van de koningin van de Scandinavische crime

Een alleenstaande moeder vindt een verontrustende tekening in de slaapkamer van haar zoon. Een jonge man en een tiener ontmoeten elkaar toevallig in het bos van de Svartlandsskog. De volgende dag wordt de zestienjarige Gritt Zeeland dood aangetroffen in hetzelfde bos. Wat hebben deze drie ogenschijnlij

Titel
Zwanenzang
Auteur
Karin Fossum
Vertaler
Michiel Vanhee Sofie Maertens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Bakom synger døden
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, © 2021
447 p.
Aantekening
Met fragment uit De verduistering
ISBN
9789022588123 (paperback)

Besprekingen

Afscheid van een eenzaat

Voor de laatste keer laat Karin Fossum haar enigmatische inspecteur Konrad Sejer opdraven.

'I'm a big guy. So what!' staat er op het T-shirt van een van de hoofdpersonages uit Zwanenzang te lezen. Hij is een 'verdwaalde walvis' en een 'zitzak' die lang naamloos blijft en die nooit werd gekozen, nooit werd gezien, met wie nooit rekening werd gehouden. De zelfhaat van deze eenzame, gekwetste man is haast onpeilbaar. Niet voor niets staat er subtiel symbolisch een bordje bij het meer waarin hij zo graag zwemt, op voorwaarde dat niemand hem ziet, waarop staat: 'Gevaarlijke diepte!' Zo schetst de Noorse Karin Fossum verkillend en hartverscheurend portret in haar nieuwe misdaadroman.

Daarna focust Fossum zich ook op een dwarse adolescent met een geniaal tekentalent. Zijn moeder, die oprecht bang van hem is, typeert hem als wispelturig, veeleisend en nauwelijks geïnteresseerd in andere mensen. Wanneer zij een prachtige maar griezelige tekening in zijn map vindt, gaan alle alarmsignalen af.

Pas dan komt de misdaad in beeld. Konrad Sejer, Fossums vaste speurder…Lees verder

Over Karin Fossum

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door TimDuncan

Karin Fossum, geboren als Karin Mathisen (Sandefjord, 6 november 1954) is een Noorse schrijfster van misdaadthrillers.

Reeds als tiener begon ze met het schrijven van poëzie. Op haar twintigste verscheen er een dichtbundel van haar die goed ontvangen werd. Haar tweede bundel kreeg echter vrij veel negatieve kritiek en dit was de reden waarom ze een hele poos stopte met schrijven. Karin Fossum heeft daarna als alleenstaande moeder vele jaren in verschillende instellingen, ziekenhuizen en homes gewerkt. Een bron van levenservaring en mensenkennis die veel van haar psychologisch inzicht verklaart.

Eva's oog, het eerste deel in de misdaadreeks rond Konrad Sejer, verscheen in 1995. Voor het tweede deel, "Kijk niet achterom" uit 1996, kreeg de schrijfster de prestigieuze Riverton-prijs en de Glazen Sleutel voor de beste Scandinavische misdaadroman. Karin Fossum heeft haar eerste boek opgedragen aan haar overleden vader die de publicatie gelukkig nog n…Lees verder op Wikipedia

Suggesties