Boek
Nederlands
Het nietsontziende meisje Hekat neemt geen genoegen met een leven als slavin in het door een bloeddorstige god bezeten land Mijak.
Titel
Keizerin
Auteur
Karen Miller
Vertaler
Selma Soester
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Empress of Mijak
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Luitingh Fantasy, 2009
575 p.
ISBN
9789024530489 (paperback)

Besprekingen

Karen Miller begint zo zoetjesaan een oude rot te worden binnen het fantasygenre. Ze schreef enkele titels uit de 'Starwars'- en 'Stargate'-reeksen en eerder ook al twee boeken in de serie 'Koningmaker koningbreker'. Vooral binnen het fantasywereldje werden haar publicaties gewoonlijk enthousiast onthaald, en de naar Australië uitgeweken Canadese mag zich dan ook een vaste waarde beginnen te noemen.

Miller noemt zichzelf "a story junkie". Ze is altijd op zoek naar nieuwe verhalen, in boeken, op televisie, in films en theaterstukken. En wanneer ze even genoeg heeft van andermans verhalen, maakt ze er gewoon zelf. Net als 'Koningmaker koningbreker' bestaan 'Spreker voor de god' uit twee delen. Keizerin is daarvan het eerste deel. Zoals zoveel verhalen binnen het genre tikken ook in dit boek de pagina's aardig aan. Miller nam meer dan vijfhonderd pagina's de tijd om de plot te ontwikkelen. Dat schrikt de gemiddelde boekenwurm echter niet af: voor een goed verhaal mag tijd g…Lees verder
Eerste deel van een trilogie. Net als bij de vorige serie van deze auteur is het begin spectaculair. De nietsonziende Hekat wordt als kind als slaaf verkocht, maar voor haar betekent dat een ontsnapping aan een treurig lot. In een samenleving die bezeten is van een bloeddorstige god, is zij al snel op weg naar een machtige positie. Het verhaal behelst een interessante behandeling van het thema godsdienst. Onenigheid betekent ketterij of invloed van demonen; wensen moeten gevolgd worden, want die zijn de wil van de god; twijfels worden behandeld met zweepslagen. Blijft zo'n machismo-cultuur thuis bij het haardvuur? Niet als het aan Hekat ligt. Dit deel is origineel en meeslepend en ook nog eens uitstekend vertaald. Enkel het onzijdige aspect van de god gaat verloren in de vertaling. Maar het zangerige idioom van het land Mijak en zijn hongerige god blijft intact. Kleine druk.

Over Karen Miller

CC BY 2.0 - Foto van/door Catriona Sparks from Wollongong, Australia

Karen Miller is een Australische schrijfster van fantasy en sciencefiction.

Biografie

Miller werd geboren in Vancouver, Canada en verhuisde naar Australië toen ze pas twee jaar oud was. Na haar studies aan de Universiteit van Technologie in Sydney verhuisde ze voor drie jaar naar Engeland, waarna ze terugkeerde naar Oceanië.

Ze debuteerde in 2005 met het eerste deel in haar epische serie Koningsmaker, Koningsbreker, De Onschuldige Magiër. Het boek werd vooral goed onthaald in Australië en werd in 2005 beloond met een Aurealis Award. Miller schreef ook twee romans voor Fandemoniums serie Stargate SG-1.

Naast romans heeft Miller ook verschillende toneelstukken geschreven voor de lokale theatergroep. Miller schrijft ook onder het pseudoniem K.E. Mills.

Bibliografie

Koningmaker, Koningbreker (Engels: Kingmaker, Kingbreaker)