Boek
Nederlands

Dr. Proktor redt de wereld (misschien)

Jo Nesbø (auteur), Georgien Overwater (illustrator), Femke Muller (vertaler)
+1
Dr. Proktor redt de wereld (misschien)
×
Dr. Proktor redt de wereld (misschien) Dr. Proktor redt de wereld (misschien)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
De wereld staat op het punt te vergaan. Maar niet als het afhangt van Doktor Proktor, Bulle en Lise. Ze gaan de strijd aan met zevenpotige Peruaanse zuigspinnen en onderzoeken waarom sokken verdwijnen uit de wasmachine. Ze zetten alles op alles om de wereld te redden.
Onderwerp
Helden
Titel
Dr. Proktor redt de wereld (misschien)
Auteur
Jo Nesbø
Illustrator
Georgien Overwater
Vertaler
Femke Muller
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Doktor Proktor og verdens undergang. Kanskje
Editie
2
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2011
388 p. : ill.
ISBN
9789047703846 (hardback)

Besprekingen

De veelzijdigheid van de alleskunner
 
Zijn moeder was bibliothecaresse, zijn vader vertelde elke dag verhalen. Het waren verhalen die Jo al lang kende. Maar zijn vader vertelde ze op zo’n manier dat hij ze erg graag opnieuw wilde horen, steeds weer. Toen hij zeven was, vroeg hij zijn vader om hem Lord of the flies van William Golding voor te lezen. Jo geeft het grif toe, hij had geen enkele literaire drijfveer. Maar op de cover stond een bloederige, gespietste varkenskop, dat was voldoende om zijn aandacht te trekken. Al vond hij het verhaal uiteindelijk helemaal niet zo spannend.

De suspens van het niet vertellen

Zijn fascinatie voor gruwel is gebleven. In zijn internationaal geroemde thrillers over rechercheur Harry Hole worden mensen koelbloedig vermoord, krijgen perverse individuen soms het laatste woord en aarzelt hij niet zijn personages én zijn lezers te confronteren met de zwartste kant van het menselijke zijn. De explosieve uitingen van…Lees verder
De maanmonsters plegen een coupe in Noorwegen om zo de rest van de wereld te veroveren. Dr. Proktor, zijn buurmeisje Lise en vriendje Bulle richten een verzetsgroep op om de wereld te redden. Onafhankelijk te lezen derde deel van de reeks over Dr. Proktor*. Humoristisch, uiterst bizar verhaal, dat perfect in elkaar zit. De spanning wordt langzaam opgebouwd door te zinspelen op vreemde geluiden, wezens etc. Er gebeuren honderdduizend dingen, maar aan het eind is er geen enkel los eindje en heeft alles met elkaar te maken. Naast pure fantasie zijn er verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog (verzetsgroep, Hitler-figuur, demagoog en dictator) en de hedendaagse allochtonenproblematiek (goedkope arbeidskrachten, het anders-zijn). Vlot taalgebruik, humoristisch, maar soms ook poëtisch ('een bleek zonnetje dat zich alweer had verslapen'). De perfect passende, humoristische, kleurrijke en gedetailleerde illustraties van Georgien Overwater verschillen in grootte, zelfs af en toe een spread. F…Lees verder

Dr. Proktor redt de wereld (misschien)

De omslag van het boek heeft je meteen in zijn greep: Blijf kalm. Leg dit boek gewoon terug en loop langzaam de winkel uit. Wat je niet weet, kan je ook niet deren. Bijvoorbeeld dat de wereld op het punt staat te vergaan. Dat ons een hele enge invasie uit de ruimte te wachten staat. Zo gaat het ook verder met het hele verhaal: als je begint te lezen ben je meteen vertrokken. Het boek zuigt je op en laat je niet meer los. De figuren zijn dezelfde als uit de vorige boeken: dr. Proktor, Lise en Bulle. Het zijn allemaal fijn neergezette typetjes, die goed uitgewerkt zijn en heel uitgesproken karaktertrekken hebben. Net dat maakt het lezen zo fijn. Het verhaal is net zoals altijd spannend, maar ook humoristisch. Op een dag merkt Lise dat er heel wat spellingfouten gemaakt worden en het valt haar ook op dat er sokken verdwijnen. Ze vertelt dit nieuws wat achteloos aan dr. Proktor en die maakt er meteen een heel drama van. Toch wil hij niet vertellen wat er aan de hand is. Lise en Bulle g…Lees verder

Over Jo Nesbø

Jo Nesbø (Oslo, 29 maart 1960) is een Noors popmuzikant bij de in eigen land zeer bekende band Di Derre, en schrijver van misdaadverhalen en kinderboeken. Het hoofdpersonage van zijn verhalen is de aan drank verslaafde detective Harry Hole.

Nesbø heeft economie gestudeerd aan de Norges Handelshøyskole in Bergen. In zijn jeugd speelde hij samen met zijn jongere broer Knut, betaald voetbal voor Molde FK. Problemen met zijn kruisbanden in beide knieën maakte een voortijdig einde aan een profcarrière.

Nesbø ontving de Rivertonprisen, een jaarlijkse prijs voor de beste literaire thriller in Noorwegen en de Glazen Sleutel, een jaarlijkse prijs voor de beste literaire thriller in Scandinavië voor zijn boek Vleermuisman.

Bibliografie

De Nederlandse vertalingen zijn van Annelies de Vroom.

Harry Hole-reeks:

  1. Flaggermusmannen (1997); "De vleermuisman" (1997) en (2011)
  2. Kakerlakken…Lees verder op Wikipedia

Suggesties