Boek
Nederlands

Voordat we afscheid nemen : roman

Een jonge vrouw wordt zonder opgaaf van reden verlaten door haar minnaar. Als ze jaren later hoort dat hij ernstig ziek is, zet ze alles voor hem op het spel.
Titel
Voordat we afscheid nemen : roman
Auteur
Jens Christian Grøndahl
Vertaler
Annelies Van Hees
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
For vi siger farvel
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2012
288 p.
ISBN
9789029088664 (paperback)

Besprekingen

Het leeftijdsverschil tussen jonge vrouw en een dertig jaar oudere man zorgt zowel voor aantrekking als afstoting. In dit boek zegt de hoofdpersoon over een boek dat ze moet beoordelen: 'het is heel goed geschreven, maar je krijgt het er als lezer benauwd van. De personages bespringen elkaar de hele tijd. Ze ontmoeten elkaar, ze vrijen en dat is dan een feit. Dan breken ze alles op en verhuizen weer...' Zo kan men deze, overigens vlot geschreven, roman ook wel een beetje lezen. Het gaat voornamelijk over relaties. De personages zijn overwegend aantrekkelijk, dikwijls succesvol en soms hebben hun gesprekken zelfs diepgang, vooral op de laatste pagina's, de beste van het boek, waarin de dood ter sprake komt. Al bij al stelt deze veelgeprezen Deense auteur hier toch teleur, al wordt hij een van de meest succesvolle schrijvers van dit moment genoemd. In de pers werd zijn verteltrant stroef en van een bijna priesterlijke ernst genoemd. Kleine druk.

Over Jens Christian Grøndahl

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Jens Christian Grøndahl (Lyngby, 9 november 1959) is een Deens schrijver.

Loopbaan

Grøndahl studeerde van 1977 tot 1979 filosofie aan de Universiteit van Kopenhagen en werd daarna aan Den Danske Filmskole opgeleid tot filmregisseur als studiegenoot van Lars von Trier. Na zijn afstuderen in 1983 gaf hij de voorkeur aan een schrijverscarrière. Van 1997 tot 1999 was hij dramaturg bij het Aarhus Teater.

Zijn eerste boek, het realistisch geschreven Kvinden i midten, verscheen na een verblijf in Noord-Italië in 1985. Daarna volgde met regelmatige intervallen een vijftiental andere romans. Hij schreef daarnaast twee toneelstukken en teksten voor de radio. Liefde en in de loop van de tijd verblekende menselijke relaties vormen in zijn werk een leidend thema. In zijn essaybundels reflecteeert hij niet alleen op zijn schrijverschap, maar ook op vraagstukken van politiek en cultuur.

In 1990-1991 was hij vicepresident …Lees verder op Wikipedia