Boek
Nederlands

Op zoek naar Violet Park

Jenny Valentine (auteur)
+1
Op zoek naar Violet Park
×
Op zoek naar Violet Park Op zoek naar Violet Park

Op zoek naar Violet Park

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Titel
Op zoek naar Violet Park
Auteur
Jenny Valentine
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Finding Violet Park
Uitgever
Amsterdam: Moon, 2008
189 p.
ISBN
9789048800810

Besprekingen

Jenny Valentine is een van de weinige hedendaagse jeugdauteurs die met haar boeken werkelijk kan verrassen. Haar plots zijn meesterlijk eenvoudig, maar roepen toch voldoende vragen op om te blijven boeien. In 2008 werd haar debuut Finding Violet Park naar het Nederlands vertaald en nu komt de derde druk op de markt. De roman werd terecht meermaals bekroond. Het is vooral Valentines schrijfstijl die opmerkelijk is. De dialogen zijn beperkt maar steeds spits. De zinnen volgen elkaar op als in een gedachtestroom, soms maken ze vreemde sprongen en weiden ze uit. Maar steeds met interessante invalshoeken. Het lijkt alsof we in het hoofd van protagonist Lucas binnenkijken. Zoals elke zestienjarige worstelt hij met zichzelf. Zijn thuissituatie verschilt echter van de meeste andere jongeren. Samen met zijn moeder, jongere broer en oudere zus woont hij in het ouderlijke huis van zijn vader. Maar deze laatste is vijf jaar geleden plots spoorloos verdwenen. Dagenlang werd de onrustwekkend…Lees verder
Lucas (16) leeft samen met zijn gefrustreerde moeder, zijn vijfjarige broertje en een rebellerende tienerzus. Hij is een twijfelaar die dol is op lijstjes maken en dweept met zijn vader die vijf jaar eerder verdwenen is. Op een avond ontmoet Lucas in een taxicentrale Violet Park, op een rek, in een urn. Zij werd jaren geleden achtergelaten in een taxi en wacht nog altijd tot iemand haar komt ophalen. Lucas raakt bijzonder geïntrigeerd door de geschiedenis van de vrouw in de urn en start een zoektocht die hem uiteindelijk zijn eigen identiteit laat ontdekken. De Engelse auteur weet hoe ze een verhaal moet vertellen. Het ingenieuze plot is verweven in een grappig, ontroerend en spannend verhaal. De personages zijn levensecht neergezet en de dialogen spits. Een boek dat je simpelweg niet naast je kunt neerleggen. Geschreven met vaart in een heldere stijl. Dit debuut werd bekroond met de Guardian Children’s Fiction Prize en genomineerd voor de Carnegie Medal. Vanaf ca. 14 jaar.

Over Jenny Valentine

Jenny Valentine (Cambridge, 1970) is een Britse schrijfster.

In 2007 publiceerde Valentine haar eerste en bekendste roman, Finding Violet Park. Zij won daarmee in 2007 de jaarlijkse Guardian Children's Fiction Prize, een bekende Britse eenmalige prijs die beoordeeld wordt door een jury van kinderschrijvers. Daarna heeft ze nog andere boeken geschreven voor jongvolwassenen zoals Gebroken Soep (Broken Soup) en Door het vuur (Fire Colour One).

Jenny woont al sinds 2008 in Glasbury met haar echtgenoot en hun twee kinderen. Samen hebben ze een natuurvoedingswinkel in het nabijgelegen Hay-on-Wye, in het oosten van Wales.

Lees verder op Wikipedia