Dvd
Engels

Shang-Chi and the legend of the ten rings

Destin Daniel Cretton (regisseur), Simu Liu (acteur), Awkwafina (acteur)
Shang-Chi leidt als ‘Shaun’ een rustig leven in San Francisco, maar zijn vader Wenwu dwingt hem naar China te komen, waar hij op zoek moet naar een mythisch dorp.
Onderwerp
Superhelden
Titel
Shang-Chi and the legend of the ten rings
Regisseur
Destin Daniel Cretton
Acteur
Simu Liu Awkwafina
Uitvoerder
Men'ger Zhang
Componist
Joel P. West
Taal
Engels
Parallelle titel
Shang-Chi et la légende des dix anneaux
Uitgever
Marvel, © 2021
1 dvd-video
Oorspr. opname
2021
Speelduur
ca. 2 uur en 6 minuten
Aantekening
Gebaseerd op het Marvel Comics personage van Steve Englehart en Jim Starlin Taalkeuze: Engels, Frans, Spaans, audiodescriptie in het Engels Ondertiteling: Nederlands, Frans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Spaans, Engels voor slechthorenden
EAN
8717418599799

Besprekingen

Amerikaanse superheldenfilm (2021) van Destin Daniel Cretton (Just mercy; Short term 12), gebaseerd op het Marvel Comics-personage met Simu Liu in zijn eerste grote filmrol. Shang-Chi is de zoon van twee onsterfelijke mensen: Wenwu (Tony Leung) en Ying Li (Fala Chen). Hij is door zijn vader getraind als keiharde vechter en moordenaar en opvolger in zijn criminele organisatie. Als 15-jarige ontsnapte hij en leidt nu als ‘Shaun’ een rustig leven in San Francisco. Tien jaar later heeft zijn vader hem opgespoord en dwingt hem om naar China te komen. Samen met zijn beste vriendin Katy (Awkwafina) en zijn jongere zusje Xialing (Meng'er Zhang) moet hij op zoek naar een mythisch dorp en de confrontatie aangaan met zijn vader. De recensenten geven 2 of 3 sterren. André Waardenburg (NRC 31-8-’21): ‘(…) doet er alles aan de Chinezen te paaien (…). Ook de moraal over het belang van gezin boven ambitie is bedoeld voor traditioneel China. De serieuze inborst van deze superheldenfilm wordt soms onge…Lees verder

Over Destin Daniel Cretton

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

Destin Daniel Cretton (Maui, 23 november 1978) is een Amerikaans regisseur, scenarioschrijver en producent.

Biografie

Destin Daniel Cretton werd in 1978 geboren op het eiland Maui (Hawaï) als de zoon van Janice Harue Cretton, een Japans-Amerikaanse kapster, en Daniel Cretton, een brandweerman van Ierse en Slovaakse afkomst. Om religieuze redenen werd hij thuis onderwezen door zijn christelijke moeder. Later verhuisde hij naar San Diego (Californië), waar hij communicatie studeerde aan Point Loma Nazarene University. Na zijn studies werkte hij twee jaar in een opvanghuis voor probleemjongeren.

Carrière

Cretton begon zijn carrière met het schrijven, regisseren en produceren van korte films. Zo regisseerde hij in 2008 de korte film Short Term 12, gebaseerd op zijn eigen ervaringen met probleemjongeren.

Zijn officieel regiedebuut maakte hij in 20…Lees verder op Wikipedia