Boek
Nederlands

Komt een paard de kroeg binnen : roman

David Grossman (auteur), Ruben Verhasselt (vertaler)
+1
Komt een paard de kroeg binnen : roman
×
Komt een paard de kroeg binnen : roman Komt een paard de kroeg binnen : roman

Komt een paard de kroeg binnen : roman

Genre:
Titel
Komt een paard de kroeg binnen : roman
Auteur
David Grossman 1954-
Vertaler
Ruben Verhasselt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hebreeuws
Oorspr. titel
Soes echad nichnas le-bar
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2015
250 p.
ISBN
9789059365711 (paperback)

Besprekingen

Komt een komiek je ziel binnen

ROMAN. Een auteur een meester-verteller noemen is een cliché. In het geval van David Grossman is het ook een onbetwistbare waarheid, bewijst hij in zijn recentste roman.

Telkens als de 57-jarige solocabaretier Dov Grinstein optreedt, maakt het publiek zich klaar voor een vuurwerk van grappen en grollen. Maar in een onbeduidend zaaltje in Netanja, een stad aan de Middellandse Zee tussen Tel Aviv en Haifa, voldoet de stand-upcomedian niet aan de verwachtingen. Hoewel aanvankelijk nu en dan een schaterlach opklinkt of van dolle pret op dijen wordt geslagen, dringt het tot de aanwezigen gaandeweg door dat de komiek die avond een heel andere agenda heeft.

Terwijl de teleurgestelde zaal langzaam maar zeker leegloopt, blijft Avisjai Lazar aan de lippen van Grinstein gekluisterd. Lazar, oud-rechter bij een districtsgerechtshof, was ooit een jeugdvriend van Grinstein. Samen volgden ze bijles wiskunde bij een privéleraar in Jeruzalem. Als ze na de les naar huis liepen, stelde Grinstein altijd vragen en gaf Lazar altijd antwoord, 'zo was de rolverdeling'.

Het laatst zagen ze elkaar op veertienjarige leeftijd, op een premilitair trainingskamp in …Lees verder

Manieren om te ontsnappen

Hoe benader je tragiek? Het is een vraag die David Grossman stelt in al zijn romans. In zijn nieuwste, Komt een paard de kroeg binnen, gaat hij de wanhoop te lijf met humor.

De Joodse cultuur kent een lange humortraditie. De Joodse witz heet een mengeling van 'tragiek, humor en wijsheid' te zijn, en Joodse humor zit vol zelfspot. David Grossman, de Israëlische auteur die uitblinkt in het schrijven over het verdriet van Israël, heeft in zijn nieuwe roman Komt een paard de kroeg binnen humor gekozen als ultieme poging om te ontsnappen aan de wanhoop over de politieke situatie in Israël, het verdriet over het collectieve verleden, en de rouw in zijn persoonlijke leven, die de ondertoon van zijn romans vormen. De grap fungeert als mandekking.

In de nieuwe roman stikt het inderdaad van de goede, harde grappen - die voor de vertaler een ongelooflijke uitdaging moeten zijn geweest, maar die hij uitstekend heeft vertaald. Grossman weet de lezer meteen te grijpen: het is alsof wij allen in een achterafzaaltje in Netanya, een stadje ingeklemd tussen de zee en de Westelijke Jordaanoever, zitten te kijken naar het optreden van de broodmagere, oudere stand-up…Lees verder

'Humor is vrijheid'

De aanslagen in Brussel en Parijs hebben geleid tot angst onder Europese Joden. Intussen benaderen de spanningen in het Midden-Oosten opnieuw het kookpunt. De Israëlische schrijver David Grossman reageert met begrip en tolerantie. Gaat humor ons redden?

Maria Vlaar

Toen ik David Grossman in september 2012 interviewde over zijn boekUit de tijd vallen was de Arabische Lente nog actueel. In Egypte waren de Moslimbroeders aan de macht; Grossman was bang dat Israël een aanval op Iran zou ondernemen en over de oplossing van het conflict tussen Israël en Palestina was hij pessimistischer dan ooit. 'Niemand spreekt meer over vrede. Als je het woord alleen al gebruikt, word je als een gek gezien, als ultralinks. Vrede lijkt een sprookjeswoord', zei hij. Tweeëneenhalf jaar later lijkt er nog meer reden voor pessimisme.

'De staat Israël is uw thuis', riep Israëls premier Benjamin Netanyahu de Europese Joden op om naar Israël te emigreren na de aanslagen opCharlie Hebdo en de koosjere supermarkt. 'Een dieptepunt', noemt Grossman Netanyahu's oproep. 'Hij drijft hiermee een wig tussen Frankrijk en zijn Joodse bevolking. Daarmee wordt het voor niemand veiliger.' Ook in België en Nederland groeit het gevoel van onveiligheid, juist ond…Lees verder

In een zaaltje in de Israëlische stad Netanja treedt een stand-upcomedian op. Hij wordt gadegeslagen door een gepensioneerde rechter, de ik-verteller. Ooit waren ze bevriend. De grappen van de komiek zijn hard en cynisch, waarbij hij zichzelf omlaag haalt en het publiek schokt door zich hard te slaan. De avond krijgt een onverwachte wending door een toehoorder die maakt dat de voorstelling overgaat in het zeer persoonlijke verhaal van de komiek over een traumatische jeugdervaring en zijn schuldgevoelens daaromtrent. Het confronteert de om de dood van zijn vrouw treurende rechter met zijn verraad aan hun vriendschap. De bekende Israëlische auteur (1954) schreef een flitsende én beklemmende, tragische én wrang-komische roman over dood en verlies, schuldgevoelens en humor als middel om te overleven, waarin harde noten worden gekraakt over het Israëlisch-Palestijnse conflict en de Shoah uiteraard een rol speelt. Niet alle verwijzingen naar deze zaken zullen voor Nederlandse lezers direct …Lees verder

Over David Grossman

David Grossman, Hebreeuws: דויד גרוסמן, (Jeruzalem 25 januari 1954) is een Israëlisch (Hebreeuws) schrijver van kinderboeken, romans en essays. Zijn A Horse Walks Into a Bar, vertaald door Jessica Cohen, werd in 2017 uitgeroepen tot International Booker Prize. In 2022 wint hij de Erasmusprijs voor zijn oeuvre.

Biografie

De moeder van Grossman werd geboren in het toen nog Mandaatgebied Palestina, vóór de stichting van de staat Israël in 1948. Zijn vader emigreerde in 1933 uit Polen. Grossman studeerde filosofie en theaterwetenschappen aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Vervolgens werkte hij een tijdlang als radiocorrespondent voor de zender Kol Israël. Tussen 1970 en 1984 maakte hij een populaire kinderuitzending en schreef hij ook zijn eerste kinderboeken.

Grossman staat bekend als vredesactivist, is kritisch over de Israëlische strijd met de Palestijnen en riep in augustus 2006 samen met collega-schrijv…Lees verder op Wikipedia

Suggesties