Boek
Nederlands

De uitvinder van geheimen

Ook verschenen als De grammatica van het gevoel

David Grossman (auteur)

De uitvinder van geheimen

Ook verschenen als De grammatica van het gevoel

Titel
De uitvinder van geheimen
Ook verschenen als
De grammatica van het gevoel
Auteur
David Grossman 1954-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Sefer hadikdoek hapnimi
Editie
2de herz. dr.
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2003
447 p.
ISBN
90-5936-019-2

Besprekingen

Drie jaar voor het uitbreken van de Zesdaagse Oorlog stopt de elfjarige Aharon Kleinfeld met groeien. Hij vertrouwt de volwassenen in zijn Jeruzalemse nieuwbouwwijk niet. Ze zijn vreemd, doen raar. Maar Aharons kinderwereld wankelt, zijn vriendjes veranderen langzaam. En hij wil alleen via een professionele voorbereiding volwassen worden. Eerder verschenen als 'De grammatica van het gevoel' (1993) sluit dit boek aan bij eerder en later werk van de bekende Israëlische auteur (1954). Ook in 'Zie liefde' (1990), 'Het zigzagkind' (1996), en 'De stem van Tamar' (2002) veel interne monologen en een vaak wat eenzelvig kind in een licht magisch-realistische wereld. Paperback; kleine druk.

Over David Grossman

David Grossman, Hebreeuws: דויד גרוסמן, (Jeruzalem 25 januari 1954) is een Israëlisch (Hebreeuws) schrijver van kinderboeken, romans en essays. Zijn A Horse Walks Into a Bar, vertaald door Jessica Cohen, werd in 2017 uitgeroepen tot International Booker Prize. In 2022 wint hij de Erasmusprijs voor zijn oeuvre.

Biografie

De moeder van Grossman werd geboren in het toen nog Mandaatgebied Palestina, vóór de stichting van de staat Israël in 1948. Zijn vader emigreerde in 1933 uit Polen. Grossman studeerde filosofie en theaterwetenschappen aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Vervolgens werkte hij een tijdlang als radiocorrespondent voor de zender Kol Israël. Tussen 1970 en 1984 maakte hij een populaire kinderuitzending en schreef hij ook zijn eerste kinderboeken.

Grossman staat bekend als vredesactivist, is kritisch over de Israëlische strijd met de Palestijnen en riep in augustus 2006 samen met collega-schrijv…Lees verder op Wikipedia