Boek
Nederlands

Voornamelijk vrouwen

Connie Palmen (auteur)
In een intieme verzameling essays gaat Conny Palmen in gesprek met (overwegend) schrijfsters: Virginia Woolf, Sylvia Plath, Joan Didion, Vivian Gornick, Janet Malcolm, Olivia Laing, Lola, Marilyn Monroe, Marguerite Duras, Jane Bowles, Patricia Highsmith en één schrijver Philip Roth.
Titel
Voornamelijk vrouwen
Auteur
Connie Palmen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2023
179 p.
ISBN
9789044653977 (hardback)

Besprekingen

BOEK VAN DE WEEK -Ook schrijvers zijn geen gemakkelijke mensen

In Voornamelijk vrouwen onderzoekt Connie Palmen welke eigenschappen ten grondslag liggen aan de scheppende én vernietigende kracht van de door haar bewonderde vrouwelijke auteurs (en één mannelijke), een muzikant en een actrice.

Voornamelijk vrouwen doet denken aan Palmens debuutroman De wetten (1991), waarin de vertelster zeven mannen portretteert - de epilepticus, de fysicus, de psychiater enzovoort - met wie zij een relatie onderhoudt. Via die mannen portretteert ze zichzelf. In Voornamelijk vrouwen is sprake van een soortgelijke aanpak.

Bij alle personen past een woord dat hen typeert of definieert: Sylvia Plath (waarachtig), Vivian Gornick (vermetel), Lola (dubbelzinnig), Janet Malcolm (meedogenloos). Het openingsessay getiteld 'Virginia Woolf' (autonomie) belooft over Woolf te gaan.

Palmen begint met een referentie aan het beroemde essay 'A Room of One's Own' (1929), waarin Woolf beweert dat een vrouw een eigen kamer, geld en ledigheid nodig heeft om een schrijver te kunnen zijn. Daarna weidt ze uit over de betekenis van autonomie voor haar eigen schrijverschap. Het is een leidend thema in dit essay: wat leren deze vrouwen Palmen over zichzelf? En in het verlengde daarvan: over de lezer…Lees verder

Denken is het werk

Essays

In Voornamelijk vrouwen schrijft Connie Palmen over - welja - voornamelijk schrijfsters, die ze elk bewondert om een specifieke eigenschap. Tel die bij elkaar op en je komt uit bij de schrijfster die Palmen zelf wil zijn.

Identiteit, de creatie van een papieren personage, de macht van taal, het zijn thema's die Connie Palmen al haar leven lang interesseren. Ook in haar nieuwste essaybundel, Voornamelijk vrouwen , vormen ze de rode draad in de korte biografische schetsen van een aantal vrouwen - en Philip Roth.

Al in haar doctoraalscriptie schreef Palmen over het 'Het weerzinwekkende lot van de oude filosoof Socrates', die zelf zijn ideeën niet te boek wilde stellen. Hij wilde zichzelf bewaren zoals hij was en had daarom weerzin voor de weergave. Maar als je jezelf niet op schrift stelt, dan zullen anderen het wel doen, en dan heb je geen vat meer op het narratief. Dus werd Socrates een personage in het verhaal van anderen.

Net daarom was Philip Roth - Palmen bewondert zijn opstandigheid - als de dood voor zijn eigen biografie. 'Naarmate hij ouder werd kwam het schrikbeeld om onderwerp te worden van het gewantrouwde genre steeds dichterbij', schrijft Palmen. 'Het is alsof …Lees verder

Een ode aan vrouwelijke kunstenaars. Connie Palmen beschrijft vrouwelijke kunstenaars zoals Marilyn Monroe, Marguerite Duras, Patricia Highsmith en Jane Bowles, die de grenzen van de heersende moraal en hun sekse overschreden. Sylvia Plath, die zich bezoedeld voelde omdat ze te veel onechtheid in haar leven had toegelaten. Vivian Gornick, die met Connie Palmen, haar lezer, onbewust deed wat ze met haar moeder deed: treiteren en provoceren. Olivia Laing, die zich al non-binair voelde voordat ze dat woord kende. Ook belicht Palmen één man, Philip Roth, om uit te leggen waarom ze van de wraakzuchtige en overspelige schrijver houdt. Het boek is tevens een verkenning van Palmens eigen schrijverschap, waarin ze al haar literaire thema’s laat terugkomen. Intelligent maar onderhoudend geschreven. Met name geschikt voor een geoefende lezersgroep. Connie Palmen (Sint Odiliënberg, 1955) is een bekende Nederlandse schrijver. Ze schreef vele boeken. Haar werk wordt in verschillende landen uitgege…Lees verder

Over Connie Palmen

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Vera de Kok

Aldegonda Petronella Huberta Maria (Connie) Palmen (Sint Odiliënberg, 25 november 1955) is een Nederlands auteur, neerlandica en filosofe. Ze debuteerde in 1991 met de literaire roman De Wetten. Het boek werd een bestseller en haar naam was daarmee gevestigd.

Biografie

Jeugd

Connie Palmen is in 1955 geboren in het Limburgse Sint Odiliënberg. Samen met haar drie broers kreeg ze een katholieke opvoeding. Ze was als kind onder de indruk van de kerk en het geloof en wilde graag priester worden. Toen haar duidelijk werd dat dit voor een meisje onmogelijk was, stelde ze haar ambitie bij tot zuster. Op de lagere school bleek al dat ze zich wilde onderscheiden: ze was creatief, stond graag in het middelpunt van de belangstelling en deed veel aan toneel, musical, tekenen en handvaardigheid. Van haar kinderjaren af was ze al bezig met schrijven. Irmgard Smits, een jong…Lees verder op Wikipedia