Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Spijt!

Carry Slee (auteur)
+1
Spijt!
×
Spijt! Spijt!
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Omdat hij het veel te druk heeft met zichzelf, komt een jongen een dikke klasgenoot, die het mikpunt is van getreiter, niet te hulp. Als het te laat is, krijgt hij spijt.
Titel
Spijt!
Auteur
Carry Slee
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Carry Slee, 2017 | Andere uitgaven
144 p.
ISBN
9789048831272 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Spijt! gaat over Jochem, een jongen die zwaar gepest wordt op school en daardoor zelfmoord pleegt, een thema dat nog even actueel is als bij de eerste druk van het boek in 1996. Omdat het verhaal dit jaar verfilmd is, is er een recente filmeditie van het boek verschenen.
Spijt! wordt verteld door de ogen van David, een klasgenoot van Jochem. Het pesten komt aanvankelijk maar zijdelings aan bod, hoewel Carry Slee vanaf het begin duidelijk maakt dat het pesten onrechtvaardig is. Naarmate het verhaal vordert, komen Jochem en het gepest meer en meer onder de aandacht. David beseft steeds vaker dat hij het absoluut niet eens is met de pesterijen van Sanne, Remco en Justin. Hij ontdekt dat ze Jochem gedwongen hebben om Justins krantenwijk over te nemen tot aan de klassenavond, onder het voorwendsel dat ze hem daarna met rust zullen laten. Op dat moment belooft David aan Jochem dat hij voor Jochem zal opkomen als de pestkoppen zich niet aan hun afspraak houden. Op de klas…Lees verder
David doet niet mee aan het treiteren van dikke Jochem, maar hij doet ook niets om het te verhinderen. Heel veel spijt krijgen hij en zijn klasgenoten daarvan als het te laat is en Jochem zichzelf heeft verdronken. Verliefdheid, onderlinge machtsverhoudingen, onzekerheid over je uiterlijk, spanning rondom repetities en rapporten, uitgaan in het weekend, maar vooral hoe sadisme en wreedheid altijd om de hoek liggen, zijn de componenten van dit realistisch geschreven verhaal over een klas middelbare scholieren van ongeveer vijftien jaar. Qua onderwerp een zwaar verhaal, maar de uitwerking is - hoewel hier en daar wat emotioneel - nuchter, herkenbaar en evenwichtig. Een prima boek, geschikt om als uitgangspunt te nemen voor een discussie over bovengenoemde onderwerpen. Prijs van de Nederlandse Kinderjury 1997, Prijs van de Jonge Jury 1998. Verfilmd in 2013. Vanaf ca. 13 jaar.

Over Carry Slee

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Roy van Ingen

Carolina Sofia (Carry) Slee (Amsterdam, 1 juli 1949) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Enkele boeken voor kinderen schreef zij onder het pseudoniem Sofie Mileau. Veel van haar boeken zijn verfilmd. Ze schrijft ook boeken voor volwassenen.

Inspiratie

Haar boeken zijn gebaseerd op tieners, die problemen hebben met hun omgeving en zich zo steeds dieper in de nesten werken, of op kleuters die niet begrijpen waarom mamma zo vreemd doet en waar ze die plotselinge dikke buik vandaan haalt, maar ook op kinderen rond negen jaar, die zich verbazen over het feit dat de groep-achters zo stoer zijn.

Voor haar eerste boeken zijn haar eigen dochters een belangrijke inspiratiebron. Voor Verdriet met mayonaise heeft ze veel gebruik gemaakt van de verhalen waar een dochter mee thuiskwam. De sfeer in de klas in het boek was precies die in de klas van de dochter. Het nare meisje Simone baseert Slee op een buurmeisje, dat h…Lees verder op Wikipedia