Dvd
Engels

Finding Dory

Andrew Stanton (regisseur), Thomas Newton (componist), Angus MacLane (regisseur)
Titel
Finding Dory / directed by Andrew Stanton ; co-directed by Angus MacLane
Regisseur
Andrew Stanton Angus MacLane
Componist
Thomas Newton
Taal
Engels
Uitgever
Disney DVD, 2016
1 dvd-video
Speelduur
1 h 33 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Nederlands, Vlaams, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels voor slechthorenden
EAN
8717418489892

Besprekingen

Disney-Pixar-animatiefilm, het vervolg op 'Finding Nemo'* (2003), opnieuw van regisseur Andrew Stanton. De vergeetachtige blauwe doktersvis Dory woont samen met haar vrienden Nemo en zijn vader Marlin in een koraalrif in de Stille Oceaan. Op een dag herinnert ze zich dat ze ouders heeft en gaat samen met haar vrienden op zoek. Ze beleven veel spannende avonturen, o.a. in een zeeaquarium in Californië. Coen van Zwol (NRC 30-6-'16) vindt voormalig sidekick Dory niet leuk genoeg om de film te dragen en noemt het script matig: 'Wat het tot dynamische kinderfilm maakt die ouders onverschillig laat.' VPRO Cinema daarentegen geeft 4 sterren: 'Waardige opvolger van Pixars animatie-topper Finding Nemo (...) slim opgebouwd, spectaculair avontuur (...) Meest onderscheidend onder ettelijke geinige nieuwe figuren is de kregele meesterverstopper octopus Hank. Een aanstekelijk pleidooi voor impulsiviteit met vermakelijke dialogen, dierenweetjes en oneliners (...)'. Vanaf ca. 6 jaar.

Over Andrew Stanton

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Victor Navone

Andrew Stanton (Rockport, 3 december 1965) is een Amerikaanse filmregisseur, -schrijver, -producent en stemacteur die werkt voor Pixar Animation Studios. Hij schreef en regisseerde onder andere Finding Nemo en WALL•E, welke beide een Oscar voor beste animatiefilm wonnen.

Biografie

Stanton werd geboren en groeide op in Rockport. Daarna volgde hij een opleiding voor het animeren van personages aan CalArts, waar hij in 1983 afstudeerde. Onder zijn eerste werk bevindt zich het gedeeltelijk animeren van Mighty Mouse: The New Adventures. In januari 1990 ging hij aan de slag bij Pixar en werd hij de tweede animator (na John Lasseter) en de negende werknemer van de studio. Hier werkte hij onder andere als schrijver aan de drie Toy Story-films en als regisseur voor Finding Nemo en WALL•E. In 2012 kwam de door hem geregisseerde film John Carter uit, zijn eerste speelfilm.

Lees verder op Wikipedia