Boek
Nederlands

Picknick op het ijs

Andrej Koerkov (auteur), Richard Kellermann (vertaler)
Een mislukte schrijver in een Oekrai͏̈ens stadje raakt als necrologiee͏̈nschrijver voor een krant betrokken bij vreemde praktijken van de Russische maffia.
Titel
Picknick op het ijs
Auteur
Andrej Koerkov
Vertaler
Richard Kellermann
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Oorspr. titel
Smert' postoronnego
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2022
237 p.
ISBN
9789044651720 (paperback)

Besprekingen

Viktor, succesloos auteur van korte verhalen, leeft eenzaam in een flatje in Kiev. Zo eenzaam dat hij een pinguïn in huis heeft genomen toen de dierentuin voor het beest geen eten meer had. Want er gaat heel wat mis in Kiev, dat geregeerd wordt door de maffia en door voormalige KGB-officieren. Op een dag wordt Victor opgebeld door de hoofdredacteur van de hoofdstedelijke krant die hem vraagt korte necrologieën van nog levende VIP's te schrijven. Hij mag zijn personages voor een deel zelf uitzoeken, soms worden ze hem geleverd door de krant. Het honorarium (in Amerikaanse dollars) is niet mis. Al snel blijkt Viktor de uitvinder van een nieuw genre in de literatuur: de min of meer uitgebreide, anticiperende necrologie, want het wordt viktor vlug duidelijk dat er iets grondig fout zit: na het schrijven van de necrologie volgt al snel de geprovoceerde dood van de beschreven persoon. Viktor voelt ook dat hij enerzijds belaagd wordt, anderzijds beschermd. Rondom hem verdwijnen mensen. Tot…Lees verder
In Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, krijgt een mislukt schrijver, een zekere Viktor, van de hoofdredacteur van een dagblad de opdracht een aantal necrologieën te schrijven. Het zijn necrologieën van nog levende mensen en al gauw blijkt dat er verdacht veel van hen overlijden kort nadat hun necrologie is geschreven. De schrijver probeert zich daar zo min mogelijk van aan te trekken, leeft met een van de dierentuin overgenomen pinguïn(!) en het dochtertje van een van zijn 'klanten' in een apartement in een buitenwijk en wordt uitstekend gehonoreerd voor zijn werkzaamheden. Uiteindelijk blijkt hij een mededinger en potentiële opvolger te hebben die zijn necrologie heeft geschreven. Het verhaal is onwaarschijnlijk, niet echt spannend en bezit geen enkele diepgang. Vlot geschreven, lichte ontspanningslectuur van de in 1961 in Sint Petersburg geboren auteur, maar bepaald geen meesterwerk van de Russische letterkunde. Pocketeditie; kleine druk, krappe marge.

Over Andrej Koerkov

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Elena Ternovaja

Andrej Joerjevitsj Koerkov (Oekraïens: Андрій Юрійович Курков; Russisch: Андрей Юрьевич Курков) (Boedoegosjtsj, (Oblast Leningrad), 23 april 1961) is een Oekraïens schrijver die in het Russisch schrijft.

Leven en werk

Koerkov werd geboren in Rusland als zoon van een piloot en een arts. Hij groeide echter op in Kiev, waar hij aan het Instituut voor Vreemde Talen onder andere Japans studeerde. Na zijn studie had hij uiteenlopende baantjes, waaronder redacteur, gevangenisbewaker en cameraman. Vanwege zijn kennis van het Japans werd hij in de jaren tachtig soms ook wel ingeschakeld door de KGB en later de militaire politie.

Koerkov publiceerde zijn eerste werk in eigen beheer vlak voor de val van de Sovjet-Unie in 1991 (eerder had hij al acht romans geschreven welke hij niet gepubliceerd kreeg). Vervolgens kreeg hij snel succes, ook internationaal. Zijn romans werden in veel landen vertaald en ook verfilmd. In zijn werk b…Lees verder op Wikipedia