Boek
Nederlands

De jonge bruid

Alessandro Baricco (auteur), Manon Smits (vertaler)

Besprekingen

Een verwarrend sprookje

Alessandro Baricco schrijft een sensueel, bevreemdend sprookje over een jong meisje dat wacht op haar bruidegom en bij haar aanstaande schoonfamilie haar vrouwelijkheid ontdekt.

Binnen de huidige generatie Italiaanse schrijvers is Alessandro Baricco (°1958) een van de meest klinkende namen. In 1997 brak hij door met Zijde, een magnifieke novelle over een Fransman die naar het 19de-eeuwse Japan reist en daar in de bekoring raakt van een mysterieuze vrouw.

Sindsdien kan de Italiaan op een groot lezerspubliek rekenen. Zijn signatuur is uit duizenden te herkennen. Zijn verhalen doen sprookjesachtig en bevreemdend aan; zijn stijl is poëtisch en uitgesproken literair. Met de recente titels Mr. Gwyn (2012) en Driemaal bij dageraad (2013) weekte hij een sterrenregen los bij de literaire critici.

In De Jonge Bruid voert Baricco een Italiaanse familie ten tonele - de Familie - bestaand uit de Vader, de Moeder, de Oom, de Dochter en de Zoon, die in een statige villa woont op het Italiaanse platteland en rijkdom heeft vergaard in de textielproductie en -handel. De enige in het huishouden die bij naam wordt genoemd is de majordomus, Modesto, een discreet …Lees verder

Wachten op de bruidegom

Met De jonge bruid schreef Alessandro Baricco een sprookje dat ver van de werkelijkheid voert, maar toch de zinnen beroert en het leven en de liefde bevraagt.

Op haar achttiende staat een eigenwijze boerendochter opnieuw in de woonkamer van een vooraanstaande, behoorlijk excentrieke familie van industriëlen. Zoals lang daarvoor was afgesproken komt ze trouwen met de zoon des huizes. Klein probleem: de excentrieke familie had de terugkeer van de jonge bruid niet meer verwacht, en de zoon is nog altijd niet terug van een lange reis naar het buitenland. Terwijl ze wacht op haar zielsverwant, maakt de jonge bruid dan maar nader kennis met het troebele verleden de erg bijzondere trekjes van de verschillende familieleden.

In deze korte roman doet Alessandro Baricco opnieuw waar hij goed in is. Met veel fantasie, poëtische kracht en stilistisch vermogen transformeert de schrijver zijn materiaal tot een verhaal met de mysterieuze sluier, de filosofische ondertoon en de universele ambitie van een sprookje.

Rituelen

De leden van dit felliniaans gezelschap mogen er dan wel rare histories en gewoonten op na houden, ze worden toch n…Lees verder

Op het Italiaanse platteland, begin twintigste eeuw, verschijnt een jonge vrouw bij een familie. Ze is de aanstaande bruid van de zoon die echter afwezig is. De familieleden worden aangeduid met hun rol: de Vader, de Dochter enz. Alleen de oude knecht heeft een naam. De familie viert elke ochtend dat er niemand gestorven is, al eeuwenlang vinden alle sterfgevallen ’s nachts plaats. Langzaam wordt de Jonge Bruid opgenomen in de geschiedenis en de gewoonten van de familie in afwachting van de Zoon. Dromerig, sensueel boek, filmisch en vervreemdend geschreven. Alessandro Baricco (1958) is een populair auteur, die al vele prijzen heeft gewonnen. Voor liefhebbers van het magisch-realisme.

Over Alessandro Baricco

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Niccolò Caranti

Alessandro Baricco (Turijn, 25 januari 1958) is een Italiaans auteur.

Baricco studeerde filosofie en begon in 1990 aan zijn eerste roman. Zijn werk onderscheidt zich omdat het afwijkt van de literaire traditie, maar meer neigt naar de moderne vertelling van films en videoclips.

In het Nederlands taalgebied verschenen de volgende boeken van hem in een vertaling van Manon Smits:

 • Oceaan van een zee (De Geus, 1995; De Bezige Bij, 2015)
 • Land van glas (De Geus, 1996; De Bezige Bij, 2015)
 • Zijde (De Geus, 1997; De Bezige Bij, 2013)
 • Novecento (De Geus, 1998; De Bezige Bij, 2015)
 • City (De Geus, 2000; De Bezige Bij, 2009)
 • Zonder bloed (De Geus, 2003)
 • De Ilias van Homerus (De Geus, 2006)
 • Dit verhaal (De Bezige Bij, 2007)
 • De barbaren (De Bezige Bij, 2010, non-fictie)
 • Emmaüs (De Bezige Bij, 2010)
 • Mr Gw…Lees verder op Wikipedia