Boek
Nederlands

Wie heeft wat bedacht?

Aby Hartog (auteur), Sander Hartog (auteur), Maartje Kuiper (illustrator)
+1
Wie heeft wat bedacht?
×
Wie heeft wat bedacht? Wie heeft wat bedacht?
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Wie heeft voorwerpen en zaken als school, pindakaas en wc-papier uitgevonden? Met veel humor wordt beschreven hoe dingen ontdekt of ontstaan zijn. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Uitvindingen
Titel
Wie heeft wat bedacht? / Hartog & Hartog ; met ill. van Maartje Kuiper
Auteur
Aby Hartog Sander Hartog
Illustrator
Maartje Kuiper
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Moon, 2008
124 p. : ill.
ISBN
9789048800124

Besprekingen

In dit boek beschrijft het schrijversduo Hartog en Hartog zowel dingen die uitgevonden en ontdekt zijn, als de achtergrond van dingen die vanzelf zijn ontstaan. Want lang niet alles dat bestaat, is echt uitgevonden. Sommige dingen werden nl. door één of meerdere mensen ontdekt en gebruikt, zoals bv. rubbersap voor het maken van elastiekjes. In de inleiding van het boek wordt duidelijk uitgelegd dat het niet altijd zo evident is om uit te zoeken wie iets heeft uitgevonden. Vaak gaat het om een reeks toevalligheden die uiteindelijk tot een uitvinding leiden.

De heren Hartog hebben nauwgezet onderzoek gedaan naar de herkomst van allerlei dingen. Ze hebben zich breed geïnformeerd via websites, boeken, encyclopedieën en zelfs door mondeling navraag te doen over bepaalde onderwerpen. Vaak kunnen ze dan ook een redelijk antwoord geven op de vraag wie iets heeft bedacht, of in elk geval wie welke rol heeft gehad bij het bedenken van iets. Grappig, maar wellicht verwarrend voor sommige…Lees verder
Wie heeft wat, wanneer bedacht? In vogelvlucht komt de geschiedenis van allerlei voorwerpen voorbij: van tandenborstel tot taal, van negerzoenen tot oorlog en stopcontact. Ieder thema opent met een korte overzichtstabel: wat, wie, wanneer, categorie. Daarna wordt het verhaal rondom de uitvinding verteld: kort, bondig en vooral met veel humor! Bij sommige voorwerpen is dit verhaal levensecht, bij andere verzinnen de schrijvende broers zelf het verhaal (dit wordt duidelijk aangegeven). Plaatjes die uit de jaren vijftig lijken te komen, met het betreffende voorwerp, in collage-achtige stijl, maken de informatie compleet. Deze vierkante uitgave begint met een korte inleiding (hoe zijn de auteurs op het idee gekomen?) en sluit af met bronvermelding (boeken, een lange lijst met internetadressen) en een index. Het boek heeft een eigen website (www.wieheeftwatbedacht.nl); met informatie over auteurs, uitgeverij en korte stukjes uit het boek. Informatieve uitgave voor een doelgroep met een goe…Lees verder

Over Aby Hartog

Aby Hartog (Amsterdam, 20 maart 1962) is een Nederlandse kinderboekenschrijver en illustrator.

In 2003 debuteerde hij met het boek PAS OP voor de ezel en de beer. Hartog schrijft verhalen, gedichten en novellen voor kinderen. Ook schrijft hij samen met zijn broer Sander Hartog non-fictie. De verhalen van Hartog kenmerken zich door eenvoudig taalgebruik en rijke fantasie.

De illustraties van Hartog zijn eenvoudig net zo eenvoudig als zijn taalgebruik. Met inkt en aquarelverf maakt hij lijnfiguren, die de basiskenmerken en activiteiten van de hoofdpersonen net voldoende vastleggen.

Aby Hartog is niet alleen schrijver en tekenaar, maar ook schoolschrijver, boekverkoper, adviseur, en een van de oprichters van de coöperatie De Nieuwe Boekhandel (in Amsterdam).

Bibliografie

  • PAS OP voor de ezel en de beer (Zirkoon, 2003)
  • Oehoe Ratel Retteketet Tsjing Boem Pling! (Zirkoon, 2004)…Lees verder op Wikipedia