Boek
Nederlands

Mag je zeggen wat je vindt? en andere belangrijke vragen over normen en waarden

Aby Hartog (auteur), Sander Hartog (auteur), Maartje Kuiper (illustrator)
+1
Mag je zeggen wat je vindt? en andere belangrijke vragen over normen en waarden
×
Mag je zeggen wat je vindt? en andere belangrijke vragen over normen en waarden Mag je zeggen wat je vindt? en andere belangrijke vragen over normen en waarden

Mag je zeggen wat je vindt? en andere belangrijke vragen over normen en waarden

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Diefstal is verboden, maar wie bepaalt wat van wie is? Mag je liegen als je daarmee iemands leven redt? Thema's als vrijheid, vervuiling, discriminatie en jaloezie worden van alle kanten bekeken. Met kleine kleurenillustraties. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.
Onderwerp
Normen en waarden
Titel
Mag je zeggen wat je vindt? en andere belangrijke vragen over normen en waarden
Auteur
Aby Hartog Sander Hartog
Illustrator
Maartje Kuiper
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Kinderboeken Uitgeverij, 2017
144 p. : ill.
ISBN
9789045119663 (paperback)

Besprekingen

In dit boek van de broers Hartog & Hartog staan normen en waarden centraal. Van jongs af aan leer je wat goed is en wat niet, maar is die grens altijd wel zo duidelijk? Naast een voor- en nawoord komen in dertien hoofdstukken verschillende (filosofische) vraagstukken aan de orde, als Mag je altijd zeggen wat je wilt? (over vrijheid van meningsuiting), Iedereen liegt, is dat wel goed? (over liegen), Is iedereen gelijk en evenveel waard? (over discriminatie). Eerst volgt heldere informatie over het onderwerp, aangevuld met voorbeelden, vragen, tips, weetjes, het wetboek, enz. Genoeg stof om ‘de regel’ eens opnieuw te bekijken. Want liegen hoort niet, maar wat als je daarmee iemands leven redt? En doden mag niet, maar hoe komen we aan ons eten? De kracht van het boek vormen de talrijke aanknopingspunten voor een gesprek, thuis of op school. De vormgeving is overzichtelijk en kleurrijk met veel collageachtige kleine kleurenillustraties van dieren. De broers Hartog & Hartog schreven eerder…Lees verder

Over Aby Hartog

Aby Hartog (Amsterdam, 20 maart 1962) is een Nederlandse kinderboekenschrijver en illustrator.

In 2003 debuteerde hij met het boek PAS OP voor de ezel en de beer. Hartog schrijft verhalen, gedichten en novellen voor kinderen. Ook schrijft hij samen met zijn broer Sander Hartog non-fictie. De verhalen van Hartog kenmerken zich door eenvoudig taalgebruik en rijke fantasie.

De illustraties van Hartog zijn eenvoudig net zo eenvoudig als zijn taalgebruik. Met inkt en aquarelverf maakt hij lijnfiguren, die de basiskenmerken en activiteiten van de hoofdpersonen net voldoende vastleggen.

Aby Hartog is niet alleen schrijver en tekenaar, maar ook schoolschrijver, boekverkoper, adviseur, en een van de oprichters van de coöperatie De Nieuwe Boekhandel (in Amsterdam).

Bibliografie

  • PAS OP voor de ezel en de beer (Zirkoon, 2003)
  • Oehoe Ratel Retteketet Tsjing Boem Pling! (Zirkoon, 2004)…Lees verder op Wikipedia