Wat is Boekstart?

Boekstart wil jou samen met je baby of peuter laten genieten van boeken, want wat je vroeg leert, leer je voor het leven. Zo is dat ook met lezen. Door jonge kinderen vroeg te laten kennismaken met boeken, gaat er een wereld van verbeelding én nieuwe woorden voor hen open

Woon je in een Boekstart-gemeente? Dan krijg je via het consultatiebureau van Kind & Gezin of via onze bibliotheek een boekenpakket en informatie over voorlezen en de bib.

  • Het babypakket krijg je bij Kind & Gezin eens je kind 6 maanden oud is. Het pakket bestaat uit een voelboekje, een infobrochure en de Boekstart-groeimeter.
  • Als je kind 15 maanden oud geworden is krijg je bij Kind & Gezin een bon om je Boekstart-peutertas op te halen in de bibliotheek. In dit pakket zitten twee mooie kartonboeken (een aanwijsboek en een eerste peuterverhaal) en een nieuwe infobrochure. Leesplezier staat centraal in dit pakket!

De voordelen van je kinderen voorlezen

Voorlezen is niet enkel een leuke manier van tijd doorbrengen met je kind, het heeft ook een positief effect op taalontwikkeling en woordenschat. Baby's, peuters en kleuters die door hun ouders van jongs af aan worden voorgelezen, ontwikkelen een voorsprong op het vlak van taalontwikkeling.

Het blijft echter niet bij voordelen op vlak van taalontwikkeling: peuters die elke dag minstens 15 minuten worden voorgelezen, scoren later op school zelfs beter op rekenen! Bovendien verbetert de emotionele ontwikkeling van een kind ook door de intimiteit van het voorleesmoment en wordt de fantasie ook meer geprikkeld.

Wil je wat concrete tips om jouw voorlezen te verbeteren? Bekijk dan hoe Erhan Demirci het  hieronder aanpakt!