Digidokter - Bijleren met apps

Sinds de oertijd ontwikkelt de leercapaciteit van de homo sapiens sapiens zich steeds sneller. Bijleren doen wij mensen bijna non-stop. Vandaag gebeurt dat voornamelijk via schermpjes, met de smartphone op kop.

In deze Digidokter starten we met de meest elementaire handeling: het opzoeken van informatie. We testen de apps van Google en Wikipedia uit, en maken daarbij enkele kritische kanttekeningen. Vervolgens verkennen we YouTube e.a. videoplatformen, waar je naast grappige, onnozele en tijdrovende filmpjes vindt ook een onuitputtelijke schat aan nuttige instructievideo's, visuele presentaties, lezingen, enz. vindt.

Een leerbehoefte die elke volwassen wel kent is het aanleren van een vreemde taal. We overlopen enkele speelse instudeer-apps, zoals Duolingo. Geografische kennis kan je bijspijkeren met Google Maps en Google Earth. En we gaan ook op virtueel museumbezoek met Google Arts & Culture.

Als laatste bekijken we apps om de gevonden kennis te verwerken: Quizlet of Evernote Peek om flashkaarten te maken, Evernote en OneNote om notities bij te houden.